47
None

Ce este degenerescenţa maculară?

Degenerescenţa maculară reprezintă deteriorarea maculei.

Macula este o mică arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine şi să îndeplinim activităţi cum sunt cititul şi şofatul. Când macula nu funcţionează corect, vederea centrală poate fi afectată de înceţoşare, pete negre sau distorsiuni.

Degenerescenţa maculară afectează abilitatea de a vedea la distanţă sau aproape. Astfel, anumite activităţi - cititul, introdusul aţei în ac  - pot deveni dificile sau imposibile. Deşi degenerescenţa maculară modifică vederea în porţiunea centrală a retinei, ea nu afectează vederea periferică. De exemplu, puteţi vedea conturul ceasului, dar nu puteţi spune cât este ceasul. Degenerescenţa maculară, deşi nu conduce rapid la orbire, devine invalidantă în timp, prin dispariţia vederii centrale.

Cum se diagnostichează degenerescenţa maculară?

Mulţi dintre noi nu realizează că au o problemă maculară decât atunci când tulburarea vederii devine evidentă. Oftalmologul dumneavoastră poate detecta degenerescenţa maculară în stadiul incipient, în timpul examenului oftalmologic la examenul fundului de ochi. Un test simplu de diagnostic este testul Amsler, în care priviţi un careu asemănător cu hârtia milimetrică. Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceină, pentru a detecta vasele anormale de sânge care sunt situate sub retină.

Există două tipuri de degenerescenţă maculară

Îmbătrânirea normalã a retinei

Procesul normal de îmbătrânire a retinei presupune formarea unor mici depozite de “drusen “cauzate de acumularea de material amorf (lipofuscină). Depozitele excesive determină apariţia celor două forme de degenerescenţă maculară.

Maculară „uscată” (atrofică)

Majoritatea oamenilor (90% din cazuri) prezintă degenerescenţă maculară - forma „uscată”. Este produsă de îmbătrânire şi de subţierea ţesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Maculară „umedă” (exudativă)

Forma „umedă” de degenerescenţă maculară apare în aproximativ 10% din cazuri, şi anume atunci când se formează vase de sânge anormale sub retină. Din aceste vase de sânge noi se scurge fluid sau sânge şi, consecutiv, este afectată vederea centrală. Pierderea vederii poate fi rapidă şi severă.

Cum se manifestă degenerescenţa maculară?

Degenerescenţa maculară legată de vârstă apare de obicei după vârsta de 50 de ani şi poate determina simptome diferite la diferiţi pacienţi. Pot apărea următoarele semne:

• Cuvintele de pe o pagină apar voalate

• În centrul câmpului vizual apare o zonă întunecată sau goală

• Liniile drepte apar distorsionate

Principalii factori de risc sunt: Expunerea la lumină puternică, vârsta peste 55 de ani, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, predispoziţia familială.

Tratament şi prevenţie

Cercetările arată că suplimentele nutritive pe bază de antioxidanţi, acizi graşi nesaturaţi (EPA + DHA), luteină, vitamine, zinc, cupru şi seleniu ar putea preveni sau chiar încetini procesele de degenerescenţă maculară. Luteina, un constituent de bază al pigmentului macular, are o importantă acţiune de protecţie împotriva radiaţiei luminoase albastre, reducând riscul de apariţie a degenerescenţei maculare.

Astaxantina este cel mai puternic antioxidant natural, recent utilizat în compoziţia suplimentelor nutritive şi reprezentând una dintre cele mai eficace abordări în prevenţia degenerescenţei maculare. Acizii graşi esenţiali polinesaturaţi (EPA + DHA) prezintă, de asemenea, o importanţă deosebită prin proprietăţile lor de a ameliora şi îmbunătăţi metabolismul retinian. Anumite tipuri de degenerescenţă maculară “umedă” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedură de obicei scurtă şi nedureroasă. Chirurgia laser şi terapia fotodinamică utilizează o rază focalizată de lumină ca să încetinească sau să stopeze scurgerea din vasele de sânge, scurgere care afectează macula. Această procedură determină păstrarea vederii la stadiul respectiv, nefiind un tratament care să determine revenirea vederii la normal. Un alt tratament recent pentru degenerescenţa maculară umedă sunt injecţiile cu inhibitori  angiogenici (ex. Bevacizumab).  Adesea, oamenii pot continua să desfăşoare multe din activităţile lor uzuale, utilizând ochelarii speciali, lupe, materiale tipărite cu litere mai mari.

Dacă observaţi cele mai mici semne ale degenerescenţei maculare (imagine voalată, distorsionată, pete negre în centrul câmpului vizual) prezentaţi-vă imediat la medicul oftalmolog pentru un consult de specialitate, deoarece diagnosticul şi tratamentul precoce al acestei afecţiuni reduc substanţial riscul pierderii vederii.

Dr. Gabriel Vulpe, medic specialist oftalmolog

Cluj-Napoca, 0744.539.247

Comentarii


brutaru cristina

buna ziua v-as ruga sa-mi spuneti cat de grav este diagnosticul de DRUSEN RETINIAN si ce cauze pot aduce eu m-am dus la un control imi lacrimau ochi foarte rau si ma cam durea si capul si zic hai sa fac un control de rutina si mi sa pus acest diagnostic VA MULTUMESC

Nov. 1, 2013, 8:56 p.m.
0
2

Mihaela

Buna ziua. Recent am descoperit un produs nou pentru degenerescenta maculara si performanta vizuala in Romania, MacuShield. Niste prieteni din Anglia l-au recomandat si am incercat sa intru in posesia lui. Nu s-a putut comanda pe Amazon , dar dupa indelungate cautari am descoperit ca a intrat pe piata noastra recent, doar prin comenzi online sau telefonice momentan. Intrebare mea este: cum este vazut acest produs? Ei lauda calitatile unice ale mezo-zeaxantinei, spunand ca este cel de-al treilea si cel mai important carotenoid macular,alaturi de luteina si zeaxantina. (fiind responsabil pentru vederea centrala). Au pus o lista de studii lunga pe site-ul lor...dar nu stiu ce sa cred. Am cumparat produsul acum 1 luna , mai am 2 luni de tratament. Pot sa spun ca sunt intr-adevar mici schimbari in ceea ce priveste incetosarea si contrastul vizual. Merita sa continui? Este chiar buna aceasta mezo-zeaxantina?

Feb. 11, 2014, 12:22 p.m.
1
1

Redactie

Contactati telefonic medicul la tel. 0744.539.247

Feb. 11, 2014, 12:51 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha