59
None

Spondilartropatiile seronegative

      Spondilartropatiile seronegative reprezintă un grup eterogen de boli care au în comun caracteristici clinice, radiografice/imagistice, genetice, etiopatogenice, precum sacroiliita şi inflamaţia spinală, artrita periferică şi entezita, asocierea HLA B27, dar şi elemente distinctive, proprii. În acest grup sunt incluse artrita reactivă, artrita psoriazică, artropatiile asociate bolilor inflamatorii intestinale, spondilartropatia seronegativă nediferenţiată, ‘prototipul’ fiind însă spondilita anchilozantă.

     Descrisă în secolul 19, spondilita anchilozantă este o afecţiune inflamatoare cronică, caracterizată prin afectarea coloanei vertebrale (cu lezare precoce a articulaţiilor sacroiliace) şi a articulaţiilor periferice şi entezelor.

     Până relativ recent, pentru diagnosticul de certitudine al spondilitei anchilozante erau utilizate criteriile de diagnostic New York modificate - 1984, care însă au impus actualizare datorită sensibilităţii lor scăzute în contextul noului concept al spondilartropatiilor şi necesităţii unui diagnostic şi tratament precoce. Criteriile New York modificate permiteau un diagnostic definit tardiv, fiind  bazate pe elemente clinice (reducere a mobilităţii coloanei vertebrale şi a expansiunii cutiei toracice) şi radiologice (sacroiliita), care necesitau ani de evoluţie a bolii pentru a fi prezente.

     Astfel, în condiţiile evoluţiei imagisticii, din dorinţa de a asigura o abordare unitară, de a facilita un diagnostic precoce şi a aprecia evoluţia sub tratament, au fost elaborate noi seturi de criterii de clasificare.

     Criteriile AMOR acordă punctaje pentru prezenţa a diferite elemente - durere dorsală/lombară cu caracter inflamator, artrită asimetrică, durere fesieră alternantă, dactilită, entezita, uretrita sau cervicita nongonococică, diaree acută, prezente sau în antecedentele recente, psoriazis, balanita, boli inflamatoare intestinale (boala Crohn/colita ulcerativă) prezente sau în antecedente, sacroiliita evidenţiată radiologic, HLAB27 prezent sau antecedente heredocolaterale de spondilită anchilozantă, boli inflamatoare intestinale, uveita, sindrom Reiter, balanita, răspuns favorabil la antiinflamatoare nesteroidiene în 48 de ore sau recădere după întreruperea acestora, un punctaj de cel puţin 6 asigurând un diagnostic definit.

     Criteriile ESSG (European Spondyloarthropathy Study Group) pornesc de la prezenţa durerii vertebrale inflamatoare sau a sinovitei - asimetrică sau predominant la nivelul membrelor pelvine – care, pentru spondilartropatie certă, ar trebui să se asocieze cu cel puţin un element din antecedente heredocolaterale sugestive, psoriazis, boli inflamatoare intestinale, cervicită/uretrită/diaree acută înainte de debutul articular, durere fesieră alternantă, entesopatie, sacroiliita descrisă radiografic.

     Criteriile ASAS (Assessment in Spondyloarthritis International Society) pentru spondilartropatia axială aplicabile pacienţilor cu vârsta sub 45 de ani şi durere cronică lombară cuprind sacroiliita evidenţiată IRM sau radiografic asociată cu unul sau mai multe din: durere vertebrală cu caracter inflamator, artrită, entezită (călcâi), uveită, dactilită, psoriazis, b. Crohn/colită ulcerativă, răspuns bun la AINS, antecedente familiale, HLA B27, CRP crescută sau HLA B27 asociată cu două sau mai multe dintre elementele enumerate. Criteriile pentru spondilartropatia periferică pleacă de la prezenţa artritei, dactilitei sau entezitei, asociate cu unul sau mai multe criterii de spondilartropatie: uveită, psoriazis, b. Crohn/colită ulcerativă, antecedente recente de infecţie, HLA B27, sacroiliită (imagistică), artrită, entezită, dactilită, durere vertebrală inflamatoare (prezent/trecut), antecedente familiale.

     De remarcat este faptul că elementele clinice sunt piatra de temelie a seturilor de criterii de clasificare pentru spondilartropatii, decelarea corectă a acestora şi îndrumarea rapidă a pacientului către medicul specialist asigurând un diagnostic precoce şi posibilitatea iniţierii unui tratament de fond adecvat.

Comentarii


Constantinica ionelia gabriela

de o luna si jumate ma doare mana stanga si mi sa pus un diagnostic cervicotroze si am luat ca tratament xeforapid si nici asa nu a evoluat durerea,sunt atat de disperata incat nu mai stiu ce sa fac.Va rog sa ma ajutati si sa.mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a scapa de dureri si umflaturi.Va multumesc anticipat.

March 4, 2013, 9:50 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha