15
None

14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

Bucureşti, 14 noiembrie 2016 - De Ziua Mondială a Diabetului din acest an, Asociația Medicilor de Familie București împreună cu Asociația Acces la Sănătate și Grupul de Lucru pe Diabet din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, organizează conferința “Obiceiuri alimentare nesănătoase ale copiilor”, o iniţiativă menită să atragă atenția asupra obiceiurilor alimentare îngrijorătoare ale copiilor și adolescenților de astăzi.

Potrivit  Federației Internaționale a Diabetului ( IDF), în lume, la fiecare 6 secunde un om moare din cauza diabetului, iar jumătate dintre adulții bolnavi trăiesc nediagnosticați, neștiind că au această boală.

Mulți pacienti ajung la diagnostic și tratament când deja complicațiile cauzate de diabet se fac simțite.

Tot mai mulți copii și adolescenți au diabet zaharat de tip 2 fără ca părinții să-și dea seama, iar alimentația nesănătoasă poate duce la această situație.

Tema propusa de IDF în 2016 pentru data de 14 noiembrie, este ”Cu privirea pe diabet”, dorindu-se, astfel, promovarea importanței prevenției, screening-ului și a depistării precoce a diabetului zaharat de tip 2.

Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase este cheia spre prevenție, iar singurul mod în care putem imprima copiilor obiceiuri alimentare sănătoase este prin exemplul personal.

Conform specialiștilor din cadrul IDF, aproape 70%  din îmbolnăvirile de diabet tip 2 sunt prevenibile prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Prin acest eveniment dorim să atragem atenţia asupra faptului că diabetul zaharat este o problema de sănătate publică, IDF subliniind faptul că până în 2040 vor fi peste 642 de milioane de pacienți diabetici. De aceea, reducerea factorilor de risc ai diabetului zaharat constituie o prioritate, iar pacienţii diagnosticaţi cu diabet reprezintă polul de interes al specialiştilor din mai multe arii terapeutice, astfel încât prin această abordare interdisciplinară să se poată realiza creşterea calităţii vieţii lor.”  a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian,  vicepreşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Considerăm că diabetul este o patologie severă și cu o incidență în creștere alarmantă. Alimentația nepotrivită din zilele noastre, fumatul, sedentarismul sunt factori de risc modificabili prin a căror reducere  am putea împreună să stăvilim aceasta gravă epidemie a secolului XXI. Boala este gravă în sine, dar mai ales prin complicațiile ei și prin implicarea definitorie în riscul cardiovascular. În acest moment, profesioniștii din sănătate, din educație, din industria alimentară, massmedia, decidenții trebuie să lucreze împreună pentru a reduce riscurile și cortegiul de posibile nenorociri pe care le aduce diabetul. Ca societate profesională, ca medici de familie, ne oferim disponibilitatea de a lucra împreună cu ceilalți pentru stăvilirea acestei adevărate molime" a afirmat Dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, medic primar medicină de familie, instructor-formator de medicină de familie.

Pacienții aflați la risc sau părinții care își doresc o viață sănătoasă și echilibrată pentru copii lor, pot să discute despre obiceiurile alimentare corecte împreună cu medicul de familie.

Noi oferim sfaturi privind adoptarea unui stil de viață sănătos, începând din perioada prenatală a copilului, continuând pe tot parcursul vieții, pentru că stilul de viață sănătos trebuie să fie un mod de viață și nu un experiment într-un anumit moment al vieții. ”, a precizat și Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familiei București, medic primar medicină de familie, instructor-formator de medicină de familie.

Potrivit diabetologilor din întreaga lume, un lucru îngrijorător este mai ales prevalența diabetului la copii.

Statisticile la nivel global arată o creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat tip 2 la copii de 2,3%/an. Ca medici de familie avem obligația să educăm pacienții pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 și această educație începe din copilărie. Desigur, foarte important este și screeningul pentru a diagnostica precoce diabetul și a putea interveni în timp util, pentru a împiedica apariția complicaților care sunt absolut covârșitoare ”, a declarat Dr. Daciana Toma, coordonatorul Grupului de Lucru de Diabet din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, medic primar medicină de familie, instructor-formator de medicină de familie.

Pe fundalul unui regim alimentar din ce în ce mai dezechilibrat și a lipsei activității fizice regulate în rândul copiilor, specialiștii estimează că până în 2040, diabetul va deveni o problemă de sănătate mondială.

Discuțiile despre diabet si obiceiurile alimentare ale copiilor continuă în mediul online, pe platforma www.edumedical.ro/diabet, acolo unde părinții sau pacienții deja diagnosticați pot discuta direct cu medicii.

Evenimentul “Obiceiuri alimentare nesănătoase ale copiilor” este susținut de Danone.

 

Despre Asociația Medicilor de Familie București

Asociația Medicilor de Familie București are ca scop dezvoltarea şi afirmarea specialității de medicină de familie și reprezentarea, susținerea și protejarea intereselor membrilor săi în toate sferele de activitate și prin toate mijloacele permise de lege.

Despre Grupul de Lucru de Diabet

Grupul de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, are ca scop creșterea implicării medicului de familie în prevenția și diagnosticarea precoce a Diabetului Zaharat.

Despre Asociația Acces la Sănătate

Asociația Acces la Sănătate promovează o atitudine implicată și responsabilă a pacienților pentru păstrarea stării de sănătate și luarea unor decizii corecte asupra tratamentului. Membrii asociației colaborează cu Societatea Națională de Medicina Familiei pentru a promova aceste convingeri.

Pentru mai multe informații:

Contact: Raluca Marţiş

AMAZE AGENCY

raluca@amaze-agency.ro

+40 722.673.475

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha