ANGIOPLEX, investigația revoluționară non-invazivă pentru retină

Scris de Dr. Carmen Dragne 279 afisari
07:40:08, Luni 23 Iulie 2018
Dr. Carmen Dragne

Dr. Carmen Dragne

Medic primar, Specialist oftalmolog, Clinica de oftalmologie Ama Optimex
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro

Angiografia este cea mai modernă investigație ce se adresează polului posterior al globului ocular, permițând vizualizarea simultană a circulației de la nivelul coroidei și retinei, fiind extrem de utilă pentru diagnosticul și urmărirea evoluției bolilor retiniene, care afectează în special vederea centrală. La Ama Optimex o efectuăm cu tomograful ZEISS CIRRUS OCT cu platformă AngioPlex.

Este o investigație rapidă (durează aproximativ 1 min pentru fiecare ochi), non-invazivă (nu se atinge ochiul în timpul investigației, nu se injectează substanță de contrast) și repetitivă (dacă este necesar), fără a exista riscul apariției vreunei reacții alergice ca în cazul AFG (angiofluorografie cu injectare de substanță de contrast - fluoresceină). Cu ajutorul OCT AngioPlex se pot obține imagini clare, tridimensionale, cu o bună rezoluție și de înaltă specificitate de la nivelul retinei și coroidei. Prin angio OCT se obțin imagini prin mișcările circulatorii ale propriilor hematii (globulele roșii sangvine), nu se vede peretele vascular, ci fluxul sangvin circulator.

Bolile retiniene care afectează în special vederea centrala așa cum sunt: DMLV (degenerescența maculară legată de vârstă), retinopatia diabetică, miopia forte sau TVCR (tromboza de venă centrală retiniană sau de ram) pot beneficia de această investigație. În aceste afecțiuni, în cursul evoluției, pot apărea vase de sânge anormale (neovase), edem intraretinian, ce pot fi cu ușurință localizate la nivelul straturilor retiniene, cu ajutorul acestei tehnici moderne. Totodată se poate observa dacă respectiva zonă de neovascularizație este activă (are manifestări exudative) sau inactivă. Prin această metodă se poate diagnostica mai rapid o complicație retiniană permițând medicului oftalmolog să inițieze un tratament corect și mai rapid, dar și să monitorizeze evoluția bolii, răspunsul la tratament (după injecțiile intravitreene cu anti VEGF) prin compararea imaginilor obținute în momente diferite. Pentru obținerea unor imagini clare, fără artefacte, este important ca pacientul să aibă pupilele dilatate, să-și mențină privirea cât mai fixă pentru câteva secunde și să nu existe opacități semnificative de-a lungul axului vizual (opacități corneene, cataractă avansată, tulburări vitreene importante).

Despre afecțiunile oftalmologice

• Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune care apare după vârsta de 60 de ani, uneori chiar 50 de ani, afectează macula (zona centrală și de maximă acuitate a retinei) și se manifestă prin alterarea vederii centrale.

Retinopatia diabetică apare la pacienții cu diabet, atunci când vasele de calibru mic de la nivelul retinei sunt afectate.

La miopie forte, la pacienții cu dioptrii peste -9 sau -10, poate apărea maculopatie miopigenă (afectarea maculei).

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj