14
None

"Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te !"

29 octombrie, Ziua Internationala a Psoriazisului

"Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!" este o campanie de informare si educare prin care Societatea Romana de Dermatologie isi propune sa sprijine pacientii cu psoriazis, oferindu-le informatii despre boala si consiliere de specialitate.

Psoriazisul nu este o afectiune contagioasa.

Pacientii pot gasi informatii de specialitate despre psoriazis, pot adresa intrebari medicilor, pe pagina de website a campaniei www.psoriazis.info

Campania se desfasoara in Bucuresti, alaturi de 9 centre mari de dermatologie din tara, precum: Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, lasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara, Brasov.

In anii trecuti SRD a incercat sa atraga atentia populatiei prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice precum, unitati de invatamant (gradinite, scoli, lieee, facultati), sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot, spatii publice (plaje) etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorita lipsei de informare despre aceasta afectiune.

De asemenea efectul campaniei s-a reflectat si in cresterea adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist (specialitati conexe dermatologiei).

Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat.

Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis ar trebui sa fie inregistrati intr-un registru unic, la nivel national, demers initiat de SRD in ultima perioada, in curs de finalizare.

Din 2015 pana in prezent au fost inregistrate in Registrul de boli dermatovenerologice 5,914 cazuri grave si foarte grave de psoriazis din care 57% sunt barbati si 42% sunt femei.

Psoriazisul a devenit oafectiune cu multe comorbiditati si boli asociate care pot pune in pericol chiar si viata pacientului (evenimente cardiovasculare majore, diabet etc.). "Dorim sa tragem un semnal de alarma colegilor din aceste specialitati cu privire la o posibila agravare a afectiunii respective (cardiovasculare, metabolice etc.) in situatia unei asocieri a acestei patologii cu psoriazisul, in cazul in care psoriazisul nu se trateaza. Din aceste motive, militam pentru o colaborare din ambele sensuri intre aceste specialitati", a punctat Prof. Dr. Calin Giurcaneanu.

"Este de subliniat faptul ca am reusit o astfel de colaborare cu colegii din specialitatea reumatologie, totul fiind de fapt in favoarea pacientului, a imbunatatirii calitatii vietii acestuia si a diminuarii riscului de boala" a adaugat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD.

In cadrulul conferintei s-au lansat mai multe mesaje menite sa le usureze viata celor peste 400.000 de romani care sufera de psoriazis, dar si miilor, chiar sutelor de mii care decid sa nu mearga la medic, sa nu se informeze si in consecinta sa nu se trateze corect.

Zece Adevaruri despre Psoriazis

1. Psoriazisul poate aparea pe oricare parte a corpului. Totusi, zonele de electie pentru psoriazis sunt regiunea scalpului, regiunea lombara, coatele si genunchii;

2. Psoriazisul apare de obicei sub forma de placi rosiatice acoperite cu scuame alb-sidefii pe diferite zone ale corpului;

3. Psoriazisul este a boala cronica cu simptomatologie variata:

4. Psoriazisul poate aparea la orice varsta, afectand si barbatii si femeile si copii;

5. Psoriazisul poate fi a afectiune mostenita, dar nu este contagios;

6. Nu se cunosc cauzele care duc la declansarea psoriazisului, dar exista anumiti factori predispozanti, declansatori sau agravanti precum infectiile, stress-ul, alte medicatii sau alcoolul;

7. Expunerile controlate la soare pot ajuta in majoritatea cazurilor de psoriazis;

8.O parte a bolnavilor de psoriazis poate dezvolta un tip de artrita, denumita artrita psoriatica:

9. Este posibila tinerea sub supraveghere a bolii;

10. Exista tratamente pentru fiecare stadiu de boala de la formele usoare pana la cele moderat severe.

 

Societatea Romana de Dermatologie

Str. lonel Perlea nr.If), Sector 1, Bucuresti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha