37
None

Acidul lactic și rolul acestuia în antrenamentul fizic

Acidul lactic produce acrirea laptelui, prin fermentarea lactozei, motiv pentru care este un element folosit în industria lactatelor, în vederea producerii cașcavalului, brânzeturilor, iaurtului și al altor produse lactate de fermentație. Dar să vedem cum actionează acidul lactic în organismul uman.

Acidul lactic circula in sistemul sangvin in orice moment in cantități reduse. Acidul lactic este produs de țesuturile organismului, în principal de mușchi pentru obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei în absența oxigenului. Glucoza poate fi folosită fie din fluxul sangvin, fie din forma stocată în organism, glicogenul din mușchi. Acest proces este denumit respirație anaeroba (fără oxigen).

Cum influențează antrenamentele funcțiile acidului lactic? În momentul în care ne antrenăm intens, avem senzația că mușchii antrenați efectiv ard, fenomen cunoscut sub denumirea de febră musculară. Această „febră” este produsă de acidul lactic, mai precis de excesul de acid lactic din mușchi. În momentul în care ne antrenăm, depășind punctul în care nu mai putem asigura o cantitate suficientă de oxigen mușchilor, acidul lactic se va acumula în mușchi și în sânge.

Metoda epuizării musculare este tipul de antrenament în care se efectuează încă 2–3 repetări peste punctul în care simți efectiv că mușchiul „arde”. Antrenamentul ocazional pănă la epuizare îmbunătațește condiția aerobică. Antrenamentele intense ce produc acid lactic cresc rezistența musculară mult mai repede decât antrenamentele moderate deoarece mușchiul va procesa mult mai repede acidul lactic, iar executantul va simți mult mai rar efectele neplacute ale febrei musculare.

Cea mai bună metodă de prevenire a formării acidului lactic în mușchi este de a efectua antrenamentele într–un ritm redus. Felul în care concepem modalitatea recuperării post–antrenament este și el un factor decisiv privitor la modalitatea de a elimina acidul lactic din muschi și din sânge datorită unei oxigenări corespunzătoare. Acidul lactic acumulat în mușchi și în sângele ce nu a fost eliminat ca urmare a unei oxigenari corespunzatoare va fi transportat în ficat, unde va fi transportat în acid piruvic asa cum am aratat în prima parte a acestui material.

În ceea ce priveste modul de efectuare a antrenamentului de catre culturiști se recomandă ca, între seriile foarte intense, pauzele sa fie suficient de lungi pentru ca muschiul să se oxigeneze suficient și să prevină formarea acidului lactic. Dacă, în schimb pauzele dintre serii sunt insuficiente, atunci în mușchi se va forma acidul lactic, ceea ce ne va face să cunoaștem senzația de oboseală după antrenament.

În fine, a–ți „arde” ocazional muschii este un lucru bun, însă este recomandat ca, în marea majoritate a cazurilor, să luam măsurile ce se impun in vederea inlătuărrii cauzelor producerii acidului lactic, in scopul derularii antrenamentelor conform planificării efectuate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha