46
None

Actualităţi în diagnosticul infecţiei HPV

     Infecţia cu Human papillomavirus (HPV) este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din lume, afectând până la 70% dintre femeile active sexual.

     Există peste 100 de tipuri diferite de HPV, aproximativ 40 dintre acestea afectând aria anogenitală. Doar o parte dintre genotipurile virale transmise sexual sunt asociate cu displazii cervicale şi cancer cervical. Acestea sunt denumite genotipuri “high-risk”, oncogene, iar dintre ele, tipurile 16, 18, 31, 33, 45 determină aproximativ 70% din cazurile de cancer cervical la nivel mondial.

     Tipurile “low-risk”, nononcogene, cauzează leziuni noncanceroase (condiloame anogenitale).

     La ora actuală, metodele folosite pentru identificarea HPV în celulele infectate se bazează pe identificarea acizilor nucleici virali.

     Cea mai folosită metodă este identificarea ADN-ului viral, test care semnalează numai prezenţa infecţiei cu HPV. Testele ADN HPV au fost folosite mult timp pentru diagnosticarea şi monitorizarea postterapeutică a infecţiei, dar introducerea testării mARN HPV cu o specificitate diagnostică mult superioară a schimbat radical managementul infecţiei cu HPV.

     De cele mai multe ori, infecţia este asimptomatică şi tranzitorie, în special la populaţia tânără, 80% dintre cazuri rezolvându-se spontan în decurs de 2 ani. Totuşi, un număr mic, dar important, de infecţii cu HPV HR progresează către cancer cervical. Acest fapt face aproape inutilă testarea ADN HPV la femeile sub 30 de ani, la care de regulă predomină infecţiile tranzitorii.

     Testele care evidenţiază activitatea oncogenă a HPV se bazează pe detectarea ARN-ului mesager pentru proteinele E6/E7 din 5 tipuri HPV cu risc crescut (16, 18, 31, 33, 45). Tipurile HPV cu risc crescut produc oncoproteinele E6 şi E7, care leagă proteinele supresoare tumorale normale p53 şi pRB şi induc în timp “mutaţii” responsabile de proliferarea celulară anormală. ARNm E6/E7 arată activitatea virală directă şi corespunde iniţierii şi menţinerii leziunilor precanceroase; astfel, testele bazate pe mARN au valoare predictivă superioară testelor ADN cu privire la riscul de progresie spre cancer cervical.

     Toate rezultatele virologice au demonstrat că datele citologice au o sensibilitate limitată, sugerând creşterea eficacităţii programelor de screening prin introducerea testului ARN-mesager. Detecţia ADN şi mARN au rezultate similare în cazurile cu displazii de grad înalt (HSIL), evidenţiind faptul că transcrierea oncogenelor E6/E7 mARN HPV este necesară pentru dezvoltarea şi menţinerea fenotipului malign. Semnificativ, detecţia mARN E6/E7 în probe cu citologie normală sau “borderline” indică faptul că virusul îşi exercită activitatea oncogenică înainte ca modificările celulare să poată fi vizualizate.

     De menţionat, faptul că unele teste ADN HPV au ca ţintă regiunea înalt conservată L1 a virusului HPV. Aceste teste pot da rezultate fals-negative în screening din cauza integrării genomului HPV în genomul celulelor umane, ceea ce determină pierderea regiunii-ţintă şi imposibilitatea detectării ei.  

Comentarii


Alex

Salutari din Irlanda de la Alex(camin CT 1995).Felicitari pt. cariera.Cauta-ma pe Facebook cu numele intreg.Foto-D.House

May 19, 2011, 6:43 p.m.
0
0

Alex

Era sa uit,numele intreg e Traila Alexandru

May 21, 2011, 5:02 a.m.
0
0

Paul ALEXANDRU

Salut Domn Doctor! Am dat intamplator pe forumul asta!!! Cat te-am cautat... Te rog suna-ma ! Paul Alexandru 0728289692

Nov. 26, 2011, 10:39 p.m.
0
0

ionut80

salut mirel.sint ionut din ialomita cosimbesti.parintii tai sint nasii parintilor mei.te salut.yahoo mess ditu1980 daca vrei sa vorbim.

April 22, 2012, 7:27 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha