1
None

Alergiile oculare

Combinaţia dintre o iarnă destul de blândă şi o primăvară deosebit de călduroasă a cauzat o înflorire prematură a plantelor şi a copacilor, rezultatul fiind un nivel extrem de ridicat de polen în atmosferă. Acest lucru se traduce printr-un sezon cu un număr ridicat de cazuri de alergii – atât clasicele rinite alergice ce afectează sistemul respirator cât şi conjunctivitele alergice, ce cauzează probleme la nivelul ochilor şi sunt adesea trecute cu vederea.

Până acum nu am avut alergii. De ce au apărut tocmai acum?

Polenul din aer sau alte substanţe de regulă inofensive, pot fi identificate de sistemul imunitar ca elemente periculoase, caz în care organismul eliberează anticorpi IgE (Imunoglobulina E) iar celulele secretă histamină. Histamina la rândul ei dă startul procesului inflamator, rezultatul fiind simptomele clasice – strănut, nas înfundat, ochi roşii etc. Din păcate chiar şi un sistem imunitar sănătos poate, după ani de expunere la alergeni, să devină hipersensibil şi să dea startul simptomelor alergice.

Apariţia alergiilor este favorizată şi de nivelul în creştere al poluării, în special în mediul urban, precum şi de modificările climatice sau ale vegetaţiei (creşterea numărului de plante Ambrosia în special).

Conjunctivitele alergice

Acestea sunt printre cele mai întâlnite cazuri de alergii oculare şi sunt adesea însoţite de rinitele alergice.

Acestea apar de regulă primăvara şi toamna (conjunctivita alergică sezonieră), însă pot fi prezente şi în restul anului (conjunctivita perenă) în cazul în care persoana este alergică la alte substanţe prezente constant în mediu – praf, pene, mucegai, păr de animale.

Simptomele clasice sunt ochi roşii, iritaţi, senzaţie de mâncărime, pleoape umflate, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină, cearcăne.

Alte tipuri de alergii oculare:

Conjunctivitele vernale - forme cronice ce apar de regulă în familii cu istoric de astm, eczemă, rinită.

Conjunctivitele giganto-papilare - cauzate de regulă de factori mecanici – frecarea conjunctivei de lentilele de contact, a pleoapelor de pernă sau de suturi chirurgicale.

Keratoconjunctivitele atopice – sunt de regulă asociate cu dermatitele atopice de la nivelul feţei şi pleoapelor

Spre deosebire de conjunctivitele cauzate de bacterii sau virusuri conjunctivitele alergice nu sunt contagioase. Tipul secreţiilor este şi el de regulă diferit, cele asociate în cazul infecţiilor bacteriene fiind de obicei de o consistenţă mai groasă.

Tratament

Vizita la un medic specialist în alergii vă va ajuta să identificaţi substanţele care cauzează probleme şi să evitaţi pe cât posibil contactul cu acestea. Doctorul vă va recomanda apoi o serie de tratamente, de la cele cu antihistaminice, care ameliorează şi simptomele rinitei alergice şi până la picături administrate local. În cazul în care problemele sunt mai grave se poate apela la tratament care constă în aplicarea de corticoizi locali. Durata acestuia trebuie însă monitorizată atent deoarece administrarea prelungită poate cauza glaucom sau cataractă.

Alte metode ce reduc disconfortul sunt aplicarea de comprese reci, ce reduc inflamaţia, utilizarea lacrimilor artificiale şi păstrarea unei igiene atente, ce va elimina alergenii.

Cei ce preferă o altă abordare pot apela de asemenea la tratamente bazate pe extracte gemoterapice sau produse homeopate.

Alimentaţia poate juca de asemenea un rol important în prevenirea şi ameliorarea simptomelor alergiilor. Cele mai importante sunt alimentele bogate în quercetina (citrice, usturoi, mere, brocoli), ce echilibrează secreţia de histamine, alimentele cu un plus de vitamina C, consumate proaspete, precum şi alimentele ce conţine acizi graşi omega-3 (somon, ton, macrou, nuci), ce reduc inflamaţia.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha