None

Alimente binefăcătoare pentru ochi

     Deşi nu există diete speciale pentru creşterea calităţii vederii, unii nutrienţi în dieta noastră zilnică pot să ajute la prevenirea unor boli cronice ale ochiului, precum cataracta sau boala degenerativă maculară.

     Luteina şi zeaxantina se găsesc în legume verzi,  ouă, broccoli, spanac, varză, porumb, mazăre, fasole verde, portocale şi mandarine.

     Vitamina C sau acidul ascorbic este un binecunoscut antioxidant care se găseşte  în fructe şi legume (portocale, grapefruit, căpşune, roşii, ardei.). Vitamina C scade riscul de cataractă, iar combinată cu alţi nutrienţi esenţiali previne apariţia îmbătrânirii ochiului.

    Vitamina E este un foarte bun antioxidant, se găseşte în nucă, cereale fortificate  şi cartofi proaspeţi. Ea protejează celulele ochiului împotriva agresiunii radicalilor liberi.

    Copiii pot să primească vitamina E în cantitatea necesară din: seminţe de floarea soarelui, migdale, uleiuri vegetale, roşii şi produse din roşii, nuci mixte, suc de morcovi, broccoli, cartofi dulci, spanac . Din fericire, chiar şi cel mai mofturos copil nu face avitaminoză (nu e nevoie de supliment), însă anumite grupe de copii pot fi în risc, şi anume: nou-născuţii, prematurii, copiii cu sindrom de malabsorbţie,  mai ales cei cu boala Crohn şi cei cu fibroză chistică; copii cu abetalipoproteinemie (o boală genetică rară).

     Puteţi să vă asiguraţi că micuţul primeşte suficientă vitamina E (4-6 ani), folosind:

  • germeni de grâu (o linguriţă), ¼ de ceaşcă de coacăze;  
  • o linguriţă de unt de arahide;
  • ¼ de cană amestec de ronţăit cu migdale, alune de pădure, alune de pământ, seminţe de dovleac deja cojite;
  • un cartof dulce;
  • carne de somon (cât un pachet de cărţi de joc) cu garnitură de broccoli ½ de cană;
  • cremă de avocado cu cipsuri tortila;
  • ulei de floarea soarelui sau de porumb îmbogăţit, o linguriţă.

     Daca vă tentează sucurile de fructe, pentru că sunt pe placul copiilor, nu uitaţi: nu mai mult de ½ până la ¾ de cană suc 100% cu pulpă - sucurile nediluate au zahăr, deci îngraşă; ele pot să înlocuiască lactatele, deci nu este de dorit să se consume exagerat; de asemenea, pot provoca diaree; deoarece conţine multe fibre, sucul natural 100% va fi consumat de copii numai diluat cu apă 50% .

     Acizii graşi esenţiali menţin integritatea sistemului nervos, celulele de bază şi cele cu funcţie de sprijin al sistemului imunitar. Acizii graşi Omega 3 au funcţii importante nu numai în dezvoltarea vederii ci şi în funcţia retinei. Folosit în timpul sarcinii, ajută atât la dezvoltarea neuronală a fătului cât şi a ochilor - excepţii fac mămicile care au o agregare plachetară scăzută, adică cele care au probleme de coagulare sau folosesc anticoagulante (nu pot folosi Omega3);  reamintim că în sarcină nu trebuie consumat peşte care conţine mult mercur (cum ar fi carnea de rechin), ci peşte de apă dulce. Din păcate, numai 2% dintre femeile gravide au un consum adecvat de Omega 3.

    Consumul adecvat de Omega 3 pentru o gravidă se situează în jurul a 300 mg zilnic,  echivalent cu 3-4 porţii de peşte pe săptămână.

    Omega 3 joacă un rol important pentru glanda Meibomian (sunt mici glande sebacee care se numesc şi Tarsal, responsabile pentru secreţia unor lubrifianţi care ajută ca lacrima să nu se evapore). Uleiul de seminţe de in conţine acid alfalinoleic, dar pentru om este de preferat uleiul de floarea soarelui.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha