51
None

„Am ales ortopedia cu gândul că voi renunţa la ea. M-am răzgândit”

Am ales ortopedia cu gândul că voi renunţa la ea. M-am răzgândit”

Conf. dr. Gheorghe Popescu,

medic primar ortopedie, Spitalul de Ortopedie

şi Traumatologie MedLife

Un profesionist de excepţie în ortopedie, doctorul Gheorghe Popescu „repară”, de peste 30 de ani, cu iscusinţă inginerească, fracturile şi problemele oaselor. A ştiut încă din şcoală că va ajunge doctor, însă destinul a aranjat în aşa fel lucrurile încât tânărul absolvent de medicină să ajungă la ortopedie, nu la ginecologie, aşa cum ar fi vrut.

Dorinţa de a deveni medic este legată de un eveniment din copilărie, care l-a determinat să se îndrepte către facultatea de medicină. „Am decis că trebuie să mă fac medic în clasa a 7-a, atunci când mama a trecut tangenţial pe lângă moarte. Într-o noapte a avut o hemoragie internă puternică, a fost luată de salvare şi dusă la spitalul comunal. Un medic cu o asistentă au operat-o în acel mic spital şi i-au salvat viaţa. Acesta a fost momentul în care am decis că trebuie să mă fac doctor”, povesteşte dr. Gheorghe Popescu. „Mai târziu, în perioada liceului, m-am pregătit pentru a realiza ceea ce-mi propusesem şi am reuşit. La mijlocul anilor ’70 eram student la Universitatea de Medicină din Bucureşti. Trebuie să ştiţi că pe toată durata facultăţii mă pregăteam să devin ginecolog”. Pasiunea pentru obstetrică şi ginecologie i-a fost insuflată şi de vărul său, prof. dr. Gabriel Bănceanu, care dăduse la medicină cu şase ani înainte şi alesese această specializare. Dar, la absolvirea facultăţii, dr. Gheorghe Popescu nu reuşeşte să se califice pentru un post de obstetrică-ginecologie şi alege ortopedia ca opţiune provizorie. „Am ales ortopedia cu gândul că voi renunţa la ea în anul următor şi-mi voi da examenul de secundariat pentru obstetrică ginecologie, dar dr. Protopopescu m-a convins să rămân.”

Respingere, acceptare şi dăruire

Relaţia doctorului Popescu cu ortopedia n-a fost de la început una extraordinară, însă cu timpul nu doar că a acceptat să se specializeze în acest domeniu, dar a ajuns să facă totul cu multă pasiune şi dăruire, dezvoltând mult această specialitate medicală.

„Prima interacţiune cu ortopedia a fost una tristă şi urâtă, pentru că atunci se făcea o altfel de ortopedie. Era aşa-numita ortopedie albă - pacientului i se punea gips şi aşteptai să se vindece, nu era chirurgicalizată”, spune cu multă sinceritate dr. Popescu. „Mie mi-a fost urât, doar nu eram zugrav să stau cu coiful de gât”, râde doctorul. „Nu-mi plăcea pentru că era prea mult gips, însă dr. Protopopescu mi-a spus să rămân pentru că domeniul va evolua. Şi uite că a avut mare dreptate. Mie a început să-mi placă mult domeniul după ce am finalizat secundariatul şi am început să lucrez singur”.

Doctorul Popescu s-a format ca profesionist la Spitalul Brâncovenesc, acolo unde în anii ‘70-’80 se formau cei mai buni ortopezi din ţară. Ulterior a lucrat la spitalele CFR şi Floreasca, unde a devenit şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie.

În anul 1984 a devenit operator principal, iar de atunci cea mai mare parte a timpului şi-o petrece în sala de operaţie. Zilnic are aproximativ 4 operaţii, pe care şi le organizează în funcţie de gradul de dificultate. „Sunt cazuri pe care le pregătesc din timp, aleg tehnica operatorie, analizez detaliile şi-mi fac o strategie, însă am şi cazuri care au devenit o rutină”.

Succesul unei operaţii depinde mult de echipa cu care lucrezi, spune doctorul Popescu. „Este foarte important să ai aceeaşi echipă, deoarece cunoşti timpii în care trebuie să te încadrezi, ştii gesturile fiecărui membru al echipei, ştii cum reacţionează şi astfel ajungi să te completezi şi să realizezi ceea ce ţi-ai propus. Altfel, indiferent cât de bună ar fi prima mâna, dacă nu ai echipa care să te ajute, nu reuşeşti să ai rezultatul pe care ţi-l propui”. Acesta este şi motivul pentru care dr. Gheorghe Popescu nu-şi schimbă niciodată echipa cu care lucrează.

Întrebat care sunt calităţile unui bun ortoped, dr. Popescu spune că „în ortopedie, ca în orice specialitate chirurgicală, trebuie să ştii ceea ce poţi face şi care-ţi sunt limitele. Dacă încerci să faci mai mult decât ştii să faci, şansele ca să greşeşti sunt foarte mari, iar pacientul suportă consecinţele. Pe lângă pricepere şi cunoaştere trebuie să te ajute şi Dumnezeu. În cadrul unei operaţii se pot întâmpla tot felul de lucruri, iar noi nu putem controla întotdeauna tot”.

De ce a ales să vină în privat

La finalul anului trecut, dr. Popescu a ales să se alăture echipei de medici ai Spitalului de Ortopedie şi Traumatologie MedLife şi să ofere pacienţilor toată expertiza de care dispune. Totodată, în cadrul spitalului, dr. Gheorghe Popescu coordonează echipa de medici din funcţia de director medical. Potrivit doctorului, profesionalismul şi condiţiile deosebite sunt motivele care l-au determinat să accepte invitaţia de a activa în cadrul acestui spital. „La MedLife am întâlnit o nouă abordare, alte valori şi principii care vizează atât medicii cât şi pacienţii. Aici medicul are mult mai multă disponibilitate pentru pacient, îi oferă mai mult timp, şi-i explică în detaliu în ce constă problema sa de sănătate. Pe de altă parte, pacientul are alte aşteptări de la doctori. Totodată, în Spitalul de Ortopedie MedLife avem la dispoziţie cele mai moderne tehnologii şi condiţii pentru a trata tot spectrul afecţiunilor ortopedice”.

Un om împlinit

Crede că a reuşit să facă tot ce şi-a dorit în viaţă şi destinul l-a împins acolo unde trebuia să fie. „N-am forţat niciodată nota. Am visat să ajung să lucrez la Spitalul Floreasca şi am ajuns acolo fără ca eu să insist foarte mult. La fel cum a fost cu ortopedia, n-am ales-o eu, m-a ales ea pe mine. Cred că am avut un parcurs lin, m-a păzit Dumnezeu până acum şi m-a făcut să fac exact ceea ce trebuie să fac”.

Persoană deschisă, doctorul Popescu se crede un om obişnuit şi nu are pasiuni deosebite. Iubeşte mult animalele şi, chiar dacă are permis de vânător, spune că n-a tras niciodată un foc de armă. Astfel, şi în viaţa din afara spitalului, doctorul Popescu rămâne fidel raţiunii pentru care a ajuns medic, şi anume raţiunea de a salva vieţi şi a ajuta persoanele în suferinţă.

Comentarii


Ioana

Eu m-am operat de curand la Spitalul de ortopedie Medlife si am fost ff multumita si de domnul doctor si de conditiile pe care le au acolo..Joa palaria.

Dec. 11, 2012, 10:24 a.m.
2
3

vasilescu dumitru

un om deosebit cu o pregatire de exceptie si o echipa pe masura dansului opereaza cred la un moment dat fara nici o dezinvoltura un magician al bisturiului dar si cu o pregatire si experienta pe masura sa dumnezeu sa/i dea toate bucuriile si placerile din lume //DOAMNE AJUTA PTR DANSUL //

July 5, 2013, 2:10 p.m.
6
2

Daniel

Un jeg de om ! Cine il lauda garanta a dat si asa zisul onorariu de 1-2000 de euro ... depinde in ce toane il prinzi .... vorbeste foarte urat cu pacientii Foarte Arogant ! Cine nu crede nu are decat sa mearga sa se convinga ...

Dec. 5, 2016, 1:30 p.m.
1
1

Florin

Nu Recomand , Un om de nimic ... am fost amanat 2 luni ... Operat cu succes la foisor !

Dec. 5, 2016, 1:34 p.m.
0
2
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha