58
None

Antrenamente mai scurte, rezultate mai bune

HIIT, CrossFit, Tabata – tu ce alegi ca să-ţi depăşeşti limitele?

În funcţie de obiectivele pe care le ai în antrenament – tonifiere, slăbire, menţinerea greutăţii, îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea rezistenţei –, poţi să lucrezi într-un timp scurt prin câteva metode. Ţi le prezentăm pe trei cele mai intense. Tu alege-o pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine.

HIIT – ideal pentru sprinturi

În acest tip de antrenament combini două exerciţii: unul de intensitate mare cu unul de intensitate mică. Se aplică de obicei la antrenamentele bazate pe sprint, dar poate fi făcut pe orice aparat de cardio, cu accelerări intense de 30-40 de secunde şi revenire de 15-20 secunde la un ritm uşor. Durata antrenamentului este dată şi intensitatea la care vrei să lucrezi. De exemplu, o alergare pe bandă la 15km/h , timp de 30 de secunde, combinată cu mers la 5 km/h timp de 15 secunde înseamnă deja un interval de 45 de secunde.

Dacă îţi propui să faci 20 de intervale, atunci o să ai un antrenament de 15 minute.

Cross Fit – când vrei să îţi testezi forţa

Acest timp de antrenament este cel mai nou trend în prezent, el combinând exerciţii din gimnastică, ridicări olimpice, exerciţii cu greutatea corpului şi efort aerob. Este bazat pe WOD (workout of the day), care reprezintă o combinaţie de exerciţii ce trebuie efectuate în nişte parametrii presetaţi. De exemplu: WOD Filthy 50 este un circuit de 10 exerciţii prestabilite, iar tu trebuie să efectuezi 50 de repetări la fiecare dintre ele.

Tabata – dai totul în 20 de secunde

Tabata este un antrenament care derivă din HIIT, dar este mai intens. Presupune un efort maximal sau chiar supramaximal de 20 de secunde, combinat cu 10 secunde de pauză totală. Totul se desfăşoară pe durata a patru minute (în total opt cicluri de 20 de secunde + 10 secunde). Exerciţiile se aleg în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia. Este un antrenament care pune accent în principal pe creşterea VO2max (volumului maxim de oxigen pe care corpul îl poate consumă într-un minut ). Printre exerciţiile des alese în acest tip de antrenament sunt îndreptările cu bara încărcată la o greutate care să nu permită mai mult de 20 de secunde de efort.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha