None

Apiterapia in afectiuni imunitare

Polenul este principalul agent incriminat la apariţia alergiilor respiratorii!

În mod paradoxal, polenul recoltat de albine este recunoscut ca desensibilizator în cazul alergiilor sezoniere, manifestate sub forma de rinite alergice. Care este explicaţia acestui mecanism ?  În cazul unei reacţii alergice, canalele de calciu situate în membrana unor celule specializate denumite mastocite se deschid în prezenţa alergenului. ceastă deschidere permite pătrunderea calciului în celule, fapt care are ca rezultat degranularea mastocitelor, fenomen însoţit de eliberarea de histamină, un puternic mediator al reacţiei alergice.

Se poate emite ipoteza conform căreia, în cursul desensibilizării, canalele de calciu rămân închise sub efectul flavonoizilor din polen. Ca urmare, mastocitele nu mai eliberează histamină, blocându-se astfel simptomele reacţiei alergice. Se ştie că două produse medicamentoase - Chromoglycan şi Intal - utilizate pentru prevenirea crizelor de astm alergic au în structura lor chimică inelul croman şi un flavonoid. Şi o altă explicaţie: alergiile, pot fi eliminate şi prin acţiunea complementară a calciului, a acidului aspartic şi a vitaminei C din polen şi din păstură.

Tot paradoxal, şi propolisul - incriminat la rândul său ca potenţial alergen - poate reprezenta un mijloc eficient de combatere a alergiilor, pe baza aceluiaşi mecanism de acţiune al flavonoizilor.

Persoanele cu alergii cunoscute la polen care doresc să utilizeze produsele apicole pentru a face desensibilizări cu ceea ce este cunoscut sub denumirea de «imunoterapie specifică a bolilor alergice» nu trebuie să înceapă acest tip de tratament decât sub stricta supraveghere a unui personal de specialitate, deoarece cercetările efectuate asupra acestui tip de tratament pot oferi rezultate foarte bune în unele cazuri, în timp ce în altele rezultatele întârzie să apară.

Prin imunoterapie specifică se înţelege o formă specială de tratament al alergiei, care constă în creşterea treptată a dozelor de alergen, prin administrare subcutanată sau orală cu scopul de a reprograma imunitatea specifică (de la alergie la toleranţă). Principala greşeală care se face însă aici este alegerea incorectă a pacienţilor. Eficacitatea imunoterapiei specifice este bine documentată pentru alergia la veninul de albină şi de viespe, la polinoză şi din ce în ce mai mult pentru astmul bronşic alergic.

Sclerodermia

Sclerodermia este o afecţiune autoimună generalizată a ţesutului conjunctiv, care afectează pielea, muşchii, articulaţiile şi organele interne. Până acum, din păcate, nu se cunoaşte niciun fel de terapie bine definită pentru acest tip de afecţiune.

Sclerodermia conduce adeseori la moartea pacientului prin insuficienţă renală sau prin aritmie cardiacă. O metodă terapeutică complexă bazată pe înţepături de albine – deci cu venin de albine - şi cu lăptişor de matcă a oferit rezultate semnificative în ameliorarea stării pacienţilor, materializată printr-o diminuare notabilă a durerilor articulare şi o ameliorare a elasticităţii pielii.

Rigiditatea articulaţiilor nu dispare complet, dar capacitatea funcţională se poate recupera în grade diferite în funcţie de localizări. socierea celor două produse ale stupului stimulează sistemul imunitar şi regenerează ţesuturile afectate. Se pare că, în cea mai mare parte, efectul este datorat lăptişorului de matcă. În al treilea rând, compuşii cu acţiune antifibrozantă previn acumularea colagenului şi ameliorează starea tegumentelor.

Dr. Biochimist Cristina Mateescu CS II. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru picultura

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha