47
None

Atenție, începe sezonul conjunctivitei

Conjunctivita reprezintă inflamarea conjunctivei, adică a membranei care acoperă globul ocular și căptușește pleoapele pe interior. Este o boală a ochilor des întâlnită, prezentă la adulți și la copii, care afectează, de obicei, ambii ochi. În unele cazuri apare la un singur ochi și se extinde și la celălalt. Conjunctivita este de mai multe tipuri, în principiu, primăvara și toamna apare conjunctivita alergică, vara conjunctivita bacteriană (de bazin) și în sezonul gripelor și virozelor conjunctivita virală.

Cauzele sunt variate: diverși alergeni și substanțe iritante (șampoane, substanțe din cosmetice, praf, fum, clorul din piscină) pentru conjunctivitele alergice, bacteriile și virusurile pentru celelalte două tipuri.

Cu excepția conjunctivitei alergice, celelalte două tipuri sunt transmisibile, prin contact direct (mână-ochi), prin utilizarea obiectelor personale (prosoape, lenjerii de pat, produse cosmetice), apa incorect întreținută din bazine.

Simptomele sunt deseori supărătoare, fiind ușor diferite în funcție de tipul conjunctivitei: mâncărimi, lăcrimare, secreție oculară apoasă asociate și cu semne generale precum strănut, semne cutanate în conjunctivitele alergice; în conjunctivitele bacteriene apar secreții oculare gălbui, abundente; în cazul conjunctivitelor virale simptomatologia este nespecifică, dar apar în contextul unei viroze respiratorii. Deși simptomele sunt deranjante, conjunctivita este o afecțiune care se vindecă în câteva zile, uneori chiar și fără tratament.

Totuși, un consult oftalmologic este recomandat, pe de o parte pentru a exclude alte afecțiuni care se asociază cu ochiul roșu, pe de altă parte pentru că sunt cazuri în care pot apărea complicații, precum keratita (inflamația corneei), o boală serioasă care poate duce la scăderea acuității vizuale. De asemenea, automedicația nu este o soluție, trebuie să stabilim tipul conjunctivitei și tratamentul corespunzător.

Tratamentul pentru conjunctivită este specific în funcție de tipul ei și se administrează mai degrabă pentru ameliorarea simpotomelor până la remisia completă a bolii și pentru a evita complicațiile care pot apărea. În general, se administrează picături cu vasoconstrictoare, antihistaminice și lacrimi artificiale, în cazul conjunctivitelor alergice; în cazul celor bacteriene baza este antibioticul și antiinflamatorul; în cele virale tratamentul este simptomatic - lacrimi artificiale, comprese reci. Când o conjunctivită banală, indiferent de etiologie, se complică ajungând la keratita schema de tratament se modifică în funcție de caz.

Dacă purtați lentile de contact, ochii sunt mai sensibili, astfel și riscul de a face conjunctivită este mai mare. Un alt factor care poate duce la complicații este existența sindromului de ochi uscat, afecțiune des întâlnită la folosirea îndelungată a calculatorului/tabletelor.

Țineți minte că ochiul roşu nu reprezintă întotdeauna un semnal al conjunctivitei, iar o conjunctivită netratată corespunzător poate duce la complicații severe oculare. În plus, în perioadele cu epidemii de conjunctivită, încercați să vă spălați des pe mâni, să nu duceți mâinile murdare la ochi, mai ales dacă ați intrat în contact cu o persoana purtătoare și nu folosiți obiectele de igienă personală împreună cu alte persoane. Bineînțeles, acestea sunt reguli pe care este bine să le respectați întotdeauna, nu numai în aceste perioade. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha