Ați uitat să plătiți lumina? Nu înseamnă că aveți boala Alzheimer

Scris de Redactie 98 afisari
11:13:37, Luni 13 August 2018
Redactie

Redactie

Pe măsură ce înaintează în vârstă, multe persoane încep să uite diverse lucruri. Deși uitarea este primul semn al bolii Alzheimer, asta nu înseamnă că orice problemă de memorie reprezintă declanșarea afecțiunii. Alte cauze ale problemelor de memorie pot fi: îmbătrânirea, anumite afecțiuni medicale, probleme emoționale, deficite cognitive minore sau alte tipuri de demență.

Uitarea poate fi un aspect normal al procesului de îmbătrânire. Odată cu vârsta, anumite modificări au loc în diferite părți ale organismului, inclusiv la nivelul creierului. Drept rezultat, unele persoane pot observa că le ia mai mult timp să învețe lucruri noi, că nu își mai amintesc informații la fel de ușor ca înainte sau că pierd diverse lucruri, precum ochelarii. De obicei, acestea sunt semne ale unei uitări ușoare, nu ale unor probleme severe de memorie, precum boala Alzheimer.

Diferența dintre îmbătrânire și Alzheimer

Semne ale îmbătrânirii normale pot fi: uneori luați decizii nu tocmai bune; uitați, rar, să plătiți vreo factură; uitați, pentru moment, în ce zi a săptămânii sunteți; nu vă dați seama, uneori, ce cuvânt trebuie folosit în anumite situații; rătăciți lucruri din când în când.

Semne ale bolii Alzheimer:  luați decizii proaste aproape tot timpul; aveți probleme în a avea grijă de facturile lunare; nu vă dați seama în ce zi sau an sunteți; aveți probleme în a întreține o conversație; rătăciți adesea lucrurile și nu le mai puteți găsi.

Alte cauze ale pierderilor de memorie

Anumite afecțiuni medicale pot cauza probleme serioase de memorie, însă acestea ar trebui să dispară din momentul în care persoana bolnavă ia tratament. Bolile/afecțiunile medicale care pot cauza pierderi de memorie pot fi: tumori, cheaguri de sânge sau infecții la nivelul creierului, anumte afecțuni ale tiroidei, rinichilor sau ficatului, consumul excesiv de alcool, răni la cap provocate de contuzii din cauza unei căzături sau a unui accident, efecte adverse ale medicamentelor, lipsa unei alimentații sănătoase sau cu prea puține vitamine și minerale (precum vitamina B12). Un medic va putea determina cauza pierderilor de memorie și prescrie tratamentul adecvat.

De la stres la depresie

Problemele emoționale, precum stresul, anxietatea sau depresia, pot cauza probleme de memorie interpretate greșit drept demență. De exemplu, dacă cineva s-a pensionat recent sau i-a decedat soțul/soția, o rudă ori un prieten, acea persoană se poate simți tristă, singură, îngrijorată, chiar plictisită. Încercarea de a face față acestui gen de schimbări în viață poate aduce confuzie sau uitare. De obicei, acestea sunt temporare și trec pe măsură ce sentimentele care le-au cauzat se estompează. Însă dacă durează mai mult de două săptămâni, trebuie să cereți ajutorul unui medic. Tratamentul poate consta în consiliere, medicație sau ambele. De asemenea, un stil de viață activ și învățarea de lucruri noi pot ajuta o persoană se se simtă mai bine și să-și îmbunătățească memoria.

Sursa: https://www.nia.nih.gov/health/do-memory-problems-always-mean-alzheimers-disease

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta