Avastin-rezultatele incurajatoare in tratamentul retinopatiei diabetice

Scris de Dr. Andrei Filip 2142 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Dr. Andrei Filip

Dr. Andrei Filip

Medic Primar Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale

021-610 36 47
0723 889 315

www.drfilip.ro
www.lasek.ro
www.amaoptimex.ro

Retinopatia diabetică este o afecţiune degenerativă retiniană , cauzată de tulburări ale circulaţiei vaselor de sânge de la nivelul retinei. Aşa cum îi spune şi numele este o afecţiune secundară bolii generale, numite diabet . În general retinopatia diabetică se instalează, funcţie de caz, la 5-10 ani de la debutul bolii generale. Este o afecţiune severă, nedureroasă, iar netratată duce la pierderea vederii.

Este o boală invalidantă deoarece acuitatea vizuală a persoanei ce dezvoltă această afecţiune scade dramatic, uneori brusc.

În momentul de faţă nu există tratament curativ specific bolii. Până de curând singura metodă de tratament a formelor incipiente ale bolii a fost exclusiv reprezentată de tratamentul laser , care are rezultate foarte bune. Pentru formele avansate ale bolii este indicată chirurgia vitreo-retiniană.

De cur ând se pare că tratamentul cu Avastin, injectat intravitrean dă rezultate încurajatoare . Injectarea se face în condiţii de sală de operaţii, cu anestezie locală, fără internare. Intervenţia în sine este extrem de uşoară pentru pacient iar riscurile sunt minime.

Aşa cum am mai spus într-un articol precedent, Avastin este un produs farmaceutic ce se foloseste în tratamentul cancerului de colon; pacienţii care urmau acest tratament pe cale generală, au constatat o îmbunătăţire a vederii. S-au efectuat studii şi s-a confirmat eficienţa Avastinului în tratarea unor afecţiuni oftalmologice ca degenerescenţa maculară, retinopatia diabetică şi chiar în cazurile incipiente de pterigion.

Rezultatele clinice avute până în momentul de faţă sunt încurajatoare. S-a constatat o încetinire a evoluţiei retinopatiei diabetice. În multe cazuri aspectul fundului de ochi, adică al retinei, de după administrarea Avastinului, este încurajator.

Bineînţeles trebuie înţeles faptul că retinopatia diabetică este o afecţiune secundară unei boli generale, sistemice, astfel ştim că nu poate fi vorba despre o vindecare.

De cele mai multe ori satisfacţia pacienţilor este foarte mare după administrarea acestui produs, fapt ce ne face foarte optimişti. De la caz la caz, în funcţie de rezultatul obţinut, se poate repeta tratamentul cu Avastin atâta timp cât se constată o îmbunătăţire a aspectului fundului de ochi şi chiar al vederii.

Pe întreaga perioadă a tratamentului este importantă monitorizarea aspectului funului de ochi prin metode de fotografiere digitală.

Controale medicale oftalmologice anuale în centre medicale specializate, sunt foarte importante mai ales după o anumită vârstă; astfel se pot preveni şi trata boli, ce pot apărea de multe ori fără prea multe manifestări deosebite. Din consultul oftalmologic nu trebuie să lipsească testarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare, examen de câmp vizual, dilatarea pupilei pentru examinarea şi fotografierea fundului de ochi, etc.

Comentarii
lucaci monica
va multumesc pt informatii .
01 Mai 2012, 23:34:22 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici