„Azi operăm mai multe rupturi de ligament decât odinioară“

Scris de Prof. Univ. Dr. Romulus Fabian Tatu 1025 afisari
08:09:25, Miercuri 30 Mai 2018
Prof. Univ. Dr. Romulus Fabian Tatu

Prof. Univ. Dr. Romulus Fabian Tatu

Șeful Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Clinic
Militar de Urgență "Dr. Victor Popescu" Timișoara

Începând cu 2014 când spitalul a fost acreditat pentru activitatea de transplant tisular și până la sfârșitul anului 2016 am depășit 100 de proceduri de transplant în clinica noastră.

Din păcate activitatea de transplant tisular în chirurgia aparatului locomotor cunoaște la noi un regres, motivele fiind în principal finanțarea modestă a programului național de transplant tisular și lipsa unei bănci locale de țesuturi necesare pentru transplant.

Sigur că termenul de “transplant” induce un sentiment de senzațional. Este extraordinar că se pot practica astfel de proceduri chirurgicale. Privind însă lucrurile din interior ele se reduc la înca o tehnică operatorie, e drept cu o serie de reglementări extrem de stricte, dar este doar o altă armă din arsenalul nostru chirurgical.

Creșterea cazuisticii în ceea ce privește afecțiunile articulare se datorează atât stilului de viață de azi dar și îmbunătățirii mijloacelor diagnostice și dezvoltării în consecință a mijloacelor terapeutice. Un ortoped pensionat mai demult mă întreba recent – “de ce operezi atâtea rupturi de ligament încrucișat anterior, că pe vremea mea nu erau atâtea”.

Prevenția nu diferă mult de restul măsurilor de considerat în medicină.

Activitate fizică regulată și corect  efectuată, pentru a impiedica dezvoltarea creșterii greutății corporale dar și a suprasolicitărilor osteoarticulare pe de-o parte, precum și tratamentul corespunzător al diformitîților și leziunilor traumatice apărute în decursul existenței - care neglijate fiind, sau greșit rezolvate, conduc la degenerări articulare.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj