Boala varicoasa si ecocardiografia

Scris de Redactie 1501 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Redactie

Redactie

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument şi de unul profund – înconjurat de muşchi şi dispus profund. Boala varicoasă afectează sistemul venos superficial determinând dilataţii ale acestei reţele. Indiferent de mecanismul de producere a varicelor este important de conştientizat faptul că în ortostatism (statul în picioare) aceste varice sunt pline cu sânge.

Volumul de sânge care există în mod normal la nivelul sistemului venos superficial este variabil fiind influenţat de mai mulţi factori, cum ar fi căldura, activitatea musculară susţinută, etc.. În cazul bolii varicoase întreg sistemul venos superficial este dilatat per ansamblu şi înmagazineză o cantitate de 3 până la 8 ori mai mare decât unul normal în aceleaşi condiţii. Un calcul matematic simplu demonstrează că dublarea diametrului unei venei determină creşterea volumului de patru ori. Se înmagazinează astfel la nivelul venelor varicoase ale membrelor inferioare canităţi impresionante (1–2 litrii, aproximativ 25–40%) din volumul total de sânge al organismului.

Variaţia volumului de sânge circulant la ridicarea în ortostatism obligă inima să muncească mai mult, care astfel prin creşterea frecvenţei încearcă să compenseze pierderea acestui volum de sânge, obosind asfel mai repede. Acest sânge „blocat” în varice pe parcursul zilei este furat de la toate organele: creier, inimă, ficat, rinichi, care suferă la rândul lor. Seara, la trecerea în clinostatism (culcat) acest sânge care a stagnat la nivelul varicelor pe parcursul zilei se reîntoarce brusc în circulaţie determinând dilatarea inimii. Acest flux-reflux al sângelui determină modificări atât la nivelul pereţilor inimii cât şi a valvelor.

Ecografia Doppler venoasă este examenul de primă intenţie în boala varicoasă fiind o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere, cu ajutorul ei putându-se evidenţia pachete varicoase ascunse în stratul adipos de la nivelul membrelor inferioare, de cele mai mult ori pacienţii afectaţi de această boală având o greutate mult mai mare decât cea ideală.

Ecocardiografia efectuată la aceşti pacienţi permite depistarea modificărilor care nu pot fi decelate de examenul clinic şi electrocardiogramă, permiţând astfel diagnosticarea precoce a unor afecţiuni şi posibilitatea începerii cît mai precoce a unui tratament adecvat, care să ajute inima în munca ei.

Aparatele de ultimă generaţie dotate cu multiple sonde ecografice permit vizualizarea cu acurateţe atâta a venelor superficiale şi profunde cât şi a inimii, direcţia fluxurilor de sânge, valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinarile ulterioare. Acest lucru permite stabilirea unui plan de tratament şi o urmărire ulterioară adecvată fiecărui pacient în parte.

POZA DR COMSA.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj