Boli oftalmologice ale primăverii

Scris de Dr. Irina Lutic 1713 afisari
14:39:10, Vineri 04 Aprilie 2014
Dr. Irina Lutic

Dr. Irina Lutic

Medic specialist oftalmolog

Pentru că primăvara se apropie cu paşi repezi, am considerat că este binevenită o menţionare a afecţiunilor oftalmologice cu incidenţă crescută în acest sezon.O categorie aparte ce domină patologia oculară în acest sezon este cea a conjunctivitelor alergice. Conjunctivita alergică este generată de reactivitatea sistemului imun la alergeni din mediul înconjurator, iar primăvara se poate întâlni sub urmatoarele forme :

1.Conjunctivita alergică simplă – are apariţie sezonieră sau perenă. Forma sezonieră este determinată de o reactie alergică la polen, spori, iarbă şi afectează populaţia în special primăvara, dar şi vara. Forma perenă este prezentă pe tot parcursul anului şi este o reacţie la alergeni de tipul: praf, mucegai, păr de animale.

2.Keratoconjunctivita primăvăratică – este o afecţiune întâlnită de obicei la copii cu vârsta mai mare de 5 ani. Simptomatologia este dominată de prurit intens (mâncărime) şi secreţie cu aspect mucoid. În cazul în care nu este tratată corespunzător, vederea este afectată secundar interesării corneene.

3.Keratoconjunctivita atopică – de obicei afectează adulţii tineri şi se manifestă prin prurit intens şi secreţie apoasa. În general pacienţii au un istoric de dermatită atopică şi prezintă riscul unor infecţii concurente de tipul celei cu virus Herpes Simplex. Ca şi în cazul keratoconjunctivitei primăvăratice, există un risc crescut de afectare corneană, asociată cu fotofobie şi vedere «în ceaţă».

Conjunctivitele alergice se manifestă prin prurit, hiperemie («ochi roşu»), secreţie conjunctivală modificată, iar în anumite cazuri se pot asocia edem palpebral, chemozis sau fotofobie. Diagnosticul este stabilit de medicul oftalmolog în urma anamnezei şi a unui examen oftalmologic complet, iar tratamentul acestei afecţiuni este individualizat în funcţie de tipul conjunctivitei, vârsta pacientului, complicaţii şi alte patologii asociate. Tratamentul este simptomatic şi constă în evitarea alergenului declanşator, măsuri de igienă locală, tratament topic (colir), iar în formele severe se poate asocia şi un tratament sistemic.

În plus faţă de subiectul dezvoltat în rândurile de mai sus, vreau să atrag atenţia pacienţilor asupra infecţiei cu virusul Herpes Simplex, infecţie ce poate afecta atât copiii, cât şi adulţii, în orice anotimp. Keratita herpetică se manifestă prin hiperemie, lăcrimare, fotofobie, vedere "în ceaţă", durere , iar diagnosticul este stabilit de medicul oftalmolog în urma examenului clinic. Tratamentul este de obicei topic, cu picături sau unguent, dar în anumite cazuri se asociază şi un tratament sistemic antiviral în funcţie de severitatea afecţiunii, imunitatea pacientului sau numărul de recurenţe. Și pentru că am vorbit de recurenţe, este bine să menţionez că această keratită asociază acest risc de reapariţie a infecţiei la un interval variabil de timp, chiar şi în cazul în care tratamentul este efectuat corect.

În concluzie, consider că este bine ca pacientul să fie informat că ochiul roşu nu înseamnă întotdeauna conjunctivită şi că uneori această simptomatologie poate ascunde o patologie mult mai severă care netratată corespunzător poate avea urmări grave asupra sănătăţii oculare. Dr. Irina Lutic, Medic specialist oftalmolog www.amaoptimex.ro

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta