60
None

CRIZA FORŢEI DE MUNCĂ DIN SĂNĂTATE la nivel european Statele care atrag personal medical trebuie să ofere compensații țărilor sursă, inclusiv România Republicii Moldova

Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate împreună cu revista Politici de Sănătate au organizat în  27 noiembrie 2014, la Palatul Parlamentului, Dezbaterea “CRIZA FORŢEI DE MUNCĂ DIN SĂNĂTATE. PROVOCĂRI ŞI SOLUŢII PENTRU ROMÂNIA ŞI LA NIVEL EUROPEAN”. Evenimentul  a fost organizat sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică şi Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat și cu sprijinul Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Concluzia principală a conferinței a fost că este necesară dezvoltarea unui mecanism intracomunitar de compensații care să includă o mai bună transparență și programe dedicate țărilor care pierd personal medical în favoarea țărilor cu PIB și, implicit, alocare bugetară pentru Sănătate mai mare. Criza forței de muncă din Sănătate va atinge până în 2020, la nivel european,  un deficit de 1 milion de persoane, ceea ce va accentua inechitățile, decalajele interregionale  și  inegalitățile de șanse în accesarea serviciilor medicale. 

Evenimentul s-a concentrat asupra cauzelor, efectelor şi strategiilor privind criza de forţă de muncă în sănătate, asupra mobilităţii sau migraţiei personalului sanitar est-vest şi asupra direcţiilor de acţiune la nivel naţional şi european.

În cadrul evenimentului a fost lansat „Call to action” – Apelul la acțiune la nivel european și național, au fost prezentate prevederile „Codului Global de Practică al OMS privind recrutarea internațională a personalului medical” și proiectul „Personal medical pentru toți, toți pentru personalul medical”.

La dezbatere au luat cuvântul și Prof. Dr. Florian Popa, Vicepreședinte al Comisiei de Sănătate Publică din Senat, Prof. Dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Bușoi, europarlamentar, Prof. Dr. Doina Plesca, decan Facultatea de Medicină „UMF Carol Davila”, Dana Fărcășanu, președinte Fundația CPSS și Victor Olsavszky, șeful Biroului pentru România al OMS.

Europarlamentarul Cristian Buşoi, a declarat în cadrul lucrărilor, că exodul medicilor este o problemă naţională, dar soluţiile nu se află la Bruxelles, ci în România: „Cred că principala cauză a migrării forţei de muncă este salarizarea insuficientă. Cred că avem o problemă importantă de organizare, de respect faţă de profesia medicală şi de corpul medical, de avansare în carieră, de transparenţă în modul în care se ocupă funcţiile şi poziţiile în sistemul sanitar din România. De aceea cred că depolitizarea, profesionalizarea, o mai bună organizare, o mai mare transparenţă, ar putea fi soluţii  pe termen mediu şi lung”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Prof. Dr. Dorel Săndesc, a amintit iniţiativa legislativă ce va fi finalizată în luna decembrie şi care oferă medicilor „posibilitatea desfăşurării de activităţi private în spitalele publice, în afara orelor de serviciu, fără afectarea contractului cu Casa. Ne gândim chiar la schimbarea statutului medicilor din spitale. Dorim să promovăm ideea nu a unei angajări cu salariu fix, indiferent de numărul de pacienţi internaţi/operaţi pe lună, ci a unui contract de prestări servicii de tip liberal”.

La dezbatere au participat peste 80 de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor reprezentative în domeniul medical, cercetători, medici, jurnaliști, reprezentanți ai Asociațiilor de pacienţi din România, specialiști din Italia și Republica Moldova.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha