Cancerul: o boală în căutarea unei paradigme

Scris de Dr. Doru Paul 232 afisari
09:11:59, Vineri 29 Iunie 2018
Dr. Doru Paul

Dr. Doru Paul

Medic Oncolog

Pe data de 28 martie 2014, revista Newskeek prezenta pe prima pagină un articol cu titlul "Rezolvarea problemei cancerului / Nu poţi vindeca ceea ce nu înţelegi", acest articol exprimând ideea că eşecul nostru în vindecarea cancerului provine din lipsa de înţelegere a acestui proces complex numit “cancer”. Într-o încercare de a găsi panaceul cancerului, în ştiinţa contemporană există trei paradigme principale pe care le voi descrie pe scurt.

Xenobiontul. "Cancerul este un străin". În ultimele patru decenii, cancerul a fost considerat în principal o boală genetică, iar preocuparea principală a fost aceea de a caracteriza natura şi numărul genelor asociate cu oncogeneza. În prezent, a devenit clar că, la nivel genetic, fiecare caz de cancer individual are un profil genetic unic. Principala strategie în cercetarea oncologică a fost -"războiul împotriva cancerului", scopul cercetării fiind de a defini şi a ținti trăsăturile "duşmanului". S-a dezvoltat ideea cancerului ca "organism de tip protozoar", "străin gazdei sale", care creşte în interiorul corpului uman. Ca o formă de viaţă unicelulară xenotică, un xenobiont apare prin reactivarea în interiorul genomului a unui "program de supravieţuire vechi de-reprimat". Această strategie xenobiotică a fost utilizată în ultimele două decenii pentru a crea o multitudine de agenţi terapeutici țintiți molecular.

Simbiotul. "Cancerul este un parazit". S-a propus să "facem pace" cu cancerul şi s-a inventat o nouă abordare anti-cancer denumită "terapia adaptativă". Această strategie opusă beligeranței constă în administrarea continuă a unor cantităţi mai mici decât cele obişnuite de chimioterapie, care nu elimină complet celulele canceroase, dar care împiedică dezvoltarea clonelor rezistente; astfel se creează o relație simbiotică de tip parazit-gazdă între celulele canceroase şi organismul normal. Un exemplu de abordare simbiotică este utilizarea tratamentului de menţinere după ce s-a obţinut stabilizarea bolii.

Oncobiontul. "Cancerul este un program celular modificat". Paradigma actuală vede cancerul drept o dezorganizare haotică a funcţiilor celulare cauzate de mutaţiile genetice aleatorii supuse selecţiei darwiniste. Paradigma de tip oncobiont consideră schimbările care apar în interiorul celulei canceroase drept nişte transformări non-aleatorii datorită trecerii la un program celular modificat care poate fi rescris sau re-rulat diferit, conducând la o stare non-neoplazică. O astfel de "reprogramare" ar putea ocoli anomaliile genetice prezente în cancer prin transformarea fenotipului celulelor canceroase într-un fenotip benign.

Cele trei paradigme prezentate de mai sus ar putea fi combinate în intervenţii orchestrate atent prin: a) țintirea idiosincraziilor cancerului; b) inducerea unei simbioze între cancer şi organismul normal; şi c) folosirea în terapie a unor "semnale" capabile să "demalignizeze" programul canceros. Speranța noastră este ca punerea în practică a acestor abordări într-un cadru clinic adecvat va duce la îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor bolnavi de cancer.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta