Capsula endoscopică în bolile inflamatorii intestinale

Scris de Dr. Ana-Maria Sîngeap, Prof. Dr. Anca Trifan, Prof. Dr. Carol Stanciu 1956 afisari
09:22:09, Vineri 12 Ianuarie 2018

Apariţia capsulei endoscopice (CE) a însemnat o adevarată revoluţie în învestigarea nonivazivă a intestinului subţire, iar indicațiile acesteia au cunoscut o impresionantă extindere și sunt în continuă diversificare.

La început, indicația principală o constituia hemoragia digestivă obscură, ulterior fiind conturate și alte indicații: unele de largă aplicabilitate, ca: bolile inflamatorii intestinale, boala celiacă, tumorile de intestin subțire, polipoza intestinală, patologia AINS-indusă, iar altele ca apanaj al centrelor supraspecializate: boala grefă contra gazdă sau urmărirea post-transplant de intestin subțire.

Entuziasmul inițial este parțial temperat de neajunsuri obiective, precum costul (investigaţie nerambursată), consumul de timp, imposibilitatea prelevării de biopsii sau efectuării de acte terapeutice.

CE în boala Crohn suspectată

Diagnosticul este dificil, datorită atât variabilității tabloului clinic, cu manifestări diferite în funcție de vârsta de debut, localizare, forma evolutivă, cât şi dificultății de investigație a intestinului subțire. Datorită capacității sale de a vizualiza direct mucoasa întregului intestine subțire, CE   a adus progrese incontestabile și în diagnosticul,  clasificarea și evaluarea bolilor inflamatorii intestinale, jucând un rol în decizia terapeutică, evoluția și prognosticul pacientului. Substratul avantajului diagnostic îl constituie caracterul discontinuu al afectării mucoasei, afectarea în unele cazuri doar a intestinului proximal, precum şi vizualizarea leziunilor incipiente. Utilitatea CE a fost dovedită în special la pacienții cu suspiciune de boală Crohn, cu ileocolonoscopie și/sau investigații radiologice nediagnostice, randamentul diagnostic fiind de peste 70%. Pe lângă acestea, CE poate aduce argumente de diagnostic, cu valoare independentă sau suplimentară alături de celelalte elemente compatibile.

Leziunile de tip ulcerativ (ulcere, afte) sunt considerate leziuni “majore”, cu o rată înaltă de corelare diagnostică. Leziunile “minore” au rată mult mai mică de corelare diagnostică, dar nu exclud definitiv diagnosticul de boală Crohn, fiind considerate de unii autori drept leziuni incipiente, un argument fiind ameliorarea clinică a pacienților respectivi la tratamentul specific bolii Crohn.

Videocapsula endoscopică în bolile inflamatorii intestinale neclasificate

Videocapsula, prin sensibilitatea crescută pentru leziunile mucosale mici sau incipiente, poate orienta spre un diagnostic definit în cazul colitei nedeterminate sau neclasificate.

S-a demonstrat, pe baza studiilor populaţionale, că la 4%-10% din pacienţii adulţi cu boli inflamatorii intestinale cu afectare colonică, este imposibilă diferenţierea între boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică pe baza tehnicilor diagnostice uzuale.  Stabilirea unui diagnostic cert are consecinţe importante privind atitudinea terapeutică medicală sau chirurgicală, precum şi evoluţia clinică a pacientului.

Pe de altă parte, o investigaţie cu CE negativă nu exclude un diagnostic viitor de boală Crohn. S-a arătat că 5 din 25 de pacienţi investigaţi cu CE, fără leziuni sugestive de boală Crohn, au fost ulterior, pe parcursul urmăririi, diagnosticaţi cu boală Crohn.

(Text adaptat)

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta