Cât de aprofundate pot fi analizele de laborator?

Scris de Brudaşcă Ioana 938 afisari
09:09:32, Vineri 10 Februarie 2017
Brudaşcă Ioana

Brudaşcă Ioana

Conferentiar doctor

Miniaturizarea (nanotehnologiile, utilizarea de biosenzori) şi automatizarea completă, cuplate cu progresele în domeniul IT au dus la o dezvoltare spectaculoasă în testarea de laborator. Efectuarea simultană a mai multor biomarkeri (paneluri de analiţi), testarea în sistem Point-of-Care (aplicată inclusiv la monitorizarea pacienţilor) sunt utilizate pe scară largă, inclusiv la noi în ţară.

Ca perspectivă, se profilează tendinţa spre o medicină personalizată, în care decizia medicală va fi ghidată de profilul particular al pacientului, ceea ce va permite identificarea precoce a unor factori de risc şi aplicarea unei terapii individualizate, ţintite. La atingerea acestui deziderat contribuie dezvoltarea tehnicilor de genomică, proteomică, metabolomică, microbiomică, farmacogenomică, analiza epigenetică. 

Şi în România, ca şi în alte ţări, există laboratoare care efectuează testele de laborator uzuale, precum şi laboratoare profilate pe testări înalt specializate (testare genetică, fertilizare in vitro, imunologia transplantului). Gradul de complexitate al analizelor efectuate şi suportul material care permite aceste testări depinde de profilul şi statutul/afilierea fiecărui laborator în parte (spital, institut de cercetări) şi depinde, evident, şi de factori economici.

Un deziderat important este strângerea legăturilor cu societăţile profesionale clinice. Deşi deţine o pondere substanţială în decizia medicală, medicina de laborator evoluează adesea într-un con de umbră şi nu se bucură întotdeauna de recunoaşterea pe care o merită.  Printr-o prezenţă mai activă şi o comunicare mai eficientă cu societăţile profesionale din specialităţi clinice dorim să contribuim la  sporirea eficienţei clinice în ansamblul actului medical.  

Taguri: Brudaşcă Ioana
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Iunie 2018

CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018 CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018

14 Iunie 2018

In Iasi
Farma Practic ediției 66 Gura Humorului Farma Practic ediției 66 Gura Humorului

22 Iunie 2018

In Suceava
PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a

08 Iunie 2018

In Covasna
Cursul Național Urgemed 2018 Cursul Național Urgemed 2018

14 Iunie 2018

In Bucuresti
Expert Meeting CARDIODIAB 2018 Expert Meeting CARDIODIAB 2018

28 Iunie 2018

In Brasov