Ce așteptăm de la chirurgia vasculară

Scris de Prof. Dr. Mihai Ionac 5565 afisari
13:53:50, Marti 20 Martie 2018
Prof. Dr. Mihai Ionac

Prof. Dr. Mihai Ionac

Este apreciat că bolile vasculare au o răspândire pandemică, ele afectează între 15 și 20% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Lipsa ori întârzierea tratamentului duce cel mai frecvent la invaliditate sau deces. Pentru a răspunde acestor provocări, chirurgii vasculari desfășoară o intensă activitate de cercetare experimentală și clinică, în strânsă colaborare cu companiile care dezvoltă medicamentele sau tehnologiile folosite în tratamentul bolilor vasculare.

În momentul de față se desfășoară câteva trialuri clinice foarte importante, care vor schimba modul în care abordăm anumite capitole de patologie. Astfel, este în plină desfășurare un studiu care va da, sperăm, răspunsul la dilema dacă operăm sau stentăm stenozele severe carotidiene (așa cum momentan recomandă ghidurile) sau indicăm la acești pacienți doar tratament medical intensiv. Alte două trialuri internaționale importante, cu strategii complementare caută să răspundă la alte două controverse actuale anume ”ce tehnică este preferabilă la pacientul care are definitiv indicația de revascularizare carotidiană - endarterectomia sau stentarea” și respective ”care este tratamentul optim la pacienții cu stenoză carotidiană moderată sau severă, cu risc redus sau intermediar de accident vascular cerebral, comparând tratamentul medical cu intervenția imediată (endarterectomie sau stentare), asociată tratamentului medical.

Aș mai pomeni de un alt studiu internațional extrem de important, la care participă mai multe clinici din România și care testează dacă rivaroxabanul (un așa-numit nou anticoagulant oral) adăugat la tratamentul standard, are potențialul de a reduce complicațiile cardiace (deces de cauză cardiovasculară, infarctul miocardic), cerebrale (stroke-ul) sau la nivelul membrelor (ischemie acută sau amputație majoră) la pacienții care au suferit recent o intervenție  de revascularizare a membrelor. Dealtfel, rezultatele unui alt studiu, care și-a propus să compare rezultatele tratamentului cu rivaroxaban și aspirină, comparativ cu monoterapia cu rivaroxaban sau cu aspirină în prevenția deceselor de cauză cardiovasculară, infarctului miocardic sau stroke-ului la pacienții cu boală coronariană sau cu boală arterială perferică arată o reducere cu 46% a ischemiilor acute și cu 70% a amputațiilor.

În ce privește noile tehnici chirurgicale asistăm la o adevărată schimbare de paradigmă în tratamentul trombozei venoase profunde. Utilizarea pe scară tot mai largă a stenturilor venoase – cu arhitectură și proprietăți diferite de cele arteriale – se pare că definește modul în care tratăm trombozele, cu reducerea dramatică a sindromului post-trombotic, cu toate consecințele sale invalidante.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj