Ce este hipermetropia?

Scris de Dr. Irina Lutic 2207 afisari
12:58:42, Miercuri 13 Decembrie 2017
Dr. Irina Lutic

Dr. Irina Lutic

Medic specialist oftalmolog

Hipermetropia este un viciu de refracție, un defect de vedere, caracterizat prin faptul că vederea este neclară atât la distanță (obiecte îndepărtate), cât și la aproape (scris, citit). La hipermetropie, ochiul este mai scurt, imaginea se formează în spatele retinei, iar dioptriile sunt cu ”+”. Tratamentul hipermetropiei este reprezentat de corectarea dioptriilor cu ochelari, lentile de contact sau operație.

În funcție de valorile dioptriilor, vorbim de hipermetropie mică (până la 3 dioptrii), hipermetropie medie (între 4 și 6 dioptrii), hipermetropie mare (peste 6 dioptrii).

La persoanele tinere cu valori mici ale dioptriilor, ochiul are o putere de acomodație mare, ca atare vederea poate să nu fie influențată semnificativ. Însă la persoanele cu dioptrii mari, există și o neclaritate a vederii de aproape, pe lângă cea de la distanță, iar dacă persoana respectivă are predominant activități de aproape, vederea neclară poate fi însoțită de încețoșarea vederii (tulburări de vedere), dificultatea de a susține efortul vizual, durere și oboseală oculară, în unele cazuri, chiar durere de cap.

Hipermetropia se poate asocia cu astigmatismul, un alt viciu de refracție caracterizat printr-o curbură neregulată a corneei, al cărui principal simptom este reprezentat de vederea neclară, un punct fiind văzut ca o pată. Atunci când cele doua vicii se asociază, vederea neclară este mai accentuată.

În copilărie trebuie acordată o atenție deosebită hipermetropiei mari deoarece există cazuri când, netratată, poate duce la ambliopie (ochi leneș). Ereditatea poate reprezenta un factor, așa că, părinții cu hipermetropie, trebuie să își ducă periodic copiii la consult oftalmologic.

În tinerețe este posibil ca o persoană să se descurce fără ochelari, însă după vârsta de 40 de ani, când apare și pres-biopia (pierderea puterii de acomodație a cristalinului și dificultatea de a vedea la aproape), persoana va vedea din ce în ce mai slab la aproape, iar în unele cazuri (în funcție de cât de mare este hipermetropia) va începe să vadă neclar și la distanță.

Metode de corecție

Hipermetropia se ”tratează” cu ochelari sau lentile de contact cu dioptrii cu ”+” pentru obținerea unei acuități vizuale bune. În cazul în care, la maturitate, persoanele nu mai doresc să poarte ochelari, pot face o operație pentru reducerea dioptriilor, cu laser sau implant în scop refractiv (dacă dioptriile sunt mari și depășesc limita de corecție cu laser). În prezent, tehnicile pentru reducerea dioptriilor în cazul hipermetropiei sunt: PRK, FemtoLASIK și implant în scop refractiv. Însă până la maturitate este important ca pacientul să poarte corecții optice adecvate pentru asigurarea unei vederi bune și a unui confort maximal în situațiile în care se impune un efort vizual susținut.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj