Ce este indicele gleznă - braţ şi indicele deget - braţ?

Scris de Sursa: www.chirurgievasculara.ro 15725 afisari
15:12:36, Luni 12 Ianuarie 2015

Indicele gleznă – braţ, prescurtat IGB, reprezintă o măsurătoare care îl ajută pe medicul dumneavoastră să facă o primă evaluare a circulaţiei de la picioare sau să urmărească în timp îmbunătăţirea sau agravarea acesteia. Sursa: www.chirurgievasculara.ro

Pentru a calcula IGB, medicul dumneavoastra vă va măsura tensiunea arterială la nivelul gleznelor şi la mână. Indicele se obţine împărţind tensiunea de la gleznă cu cea de la mână. La pacienţii sănătoşi aceste tensiuni sunt egale sau apropiate ca valoare, astfel încât indicele va avea valori cuprinse între 0,9 şi 1,3. Dacă arterele care transportă sângele în picioare se îngustează, tensiunea arterială va scădea.

Astfel, valoarea IGB sub 0,9 indică prezenţa bolii vasculare. Valoare IGB sub 0,5 arată că circulaţia la picioare este insuficientă şi că piciorul respectiv este în pericol de amputaţie. În această situaţie medicul vă va indica analize suplimentare pentru a stabili posiblităţile de refacere a circulaţiei. La unii pacienţi pereţii arterelor devin duri în urma depunerii de calciu, astfel încât tensiunea arterială la picioare este mai mare decât cea de la mână. Prin urmare, şi în cazul în care IGB este mai mare de 1,3 vorbim de boală vasculară.

La pacienţii cu calcificări extensive şi cu artere necompresibile cu manşeta tensiometrului, nu se poate măsura tensiunea arterială. În aceste situaţii se apelează la o investigaţie asemănătoare, denumită indice deget – braţ. Cu un aparat special, denumit laser doppler, medicul dumneavoastră măsoară tensiunea arterială din degetul mare al piciorului şi o compară cu cea de la mână, putând astfel aprecia severitatea afectării circulaţiei. Atât indicele gleznă – braţ, cât şi cel deget – braţ sunt măsurători generale, care diagnostichează cu o precizie de 98% boala arterială, dar nu pot localiza în ce zonă a piciorului se află îngustarea vaselor.

Comentarii
ionite mihaela
Cautam operatori calculator pentru publicitate anunturi , ,persoane serioase, care sa aiba vointa si rabdare Nu este necesara experienta instruire gratuita oferita sub forma de 12 lectii zilnice prin email,program part time sau full time de acasa dupa preferinta,cistig nelimitat!Acest proiect ofera incheierea unui contract legal care sa va ofere siguranta dorita! INFO la miha_michelle2002@yahoo.com
19 Ianuarie 2015, 21:32:12 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Ana
Buna ziua.Sunt interesata de anuntul d-tra.Multumesc anticipat.
22 Iulie 2015, 00:40:44 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj