47
None

Ce să aleg, LASIK sau PRK/LASEK?

Chirurgia refractivă LASER este o metodă de tratament ce a fost dezvoltată în ideea corectării dioptriilor.

Toate tehnicile de reducere a dioptriilor cu laser au ca rezultat remodelarea corneeană cu scopul de a modifica puterea refractivă a corneei obţinându-se corectarea dioptriei.

Diferenţa fundamentală între tehnicile existente este reprezentată de modul în care este afectată corneea în urma aplicării tratamentului laser.

Cele mai populare tehnici la ora actuală sunt LASIK şi toate derivatele: iLasik, femtoLasik, adică acele metodode prin care se taie corneea. Popularitatea acestor tehnici se datorează faptului că sunt mai puţin dureroase şi vederea se recuperează mai repede.

În timpul realizării tehnicii LASIK se taie corneea sub forma unui flap corneean circular (un căpăcel) cu ajutorul unui instrument numit microkeratom sau cu ajutorul laserului cu femtosecunde. Practic, corneea este secţionată în două, asimetric. Flapul corneean poate avea diferite grosimi, dar de obicei este de aproximativ 100 microni.

Flapului corneean creat i se lasă o parte nesecţionată numită balama (hinge). După ce flapul a fost creat, se dă la o parte, rămânând astfel expusă stroma corneeană unde va fi aplicat tratamentul laser. După aplicarea laserului, se spală corneea şi se repoziţionează flapul. Flapul reprezintă de asemenea şi un “pansament” postchirurgical reducând simptomatologia pe parcursul vindecării. Aderenţa flapului la stroma corneeană restantă este de obicei bună, nefiind necesare suturi.

În unele situaţii Lasik este contraindicat: dacă corneea este mai subţire, dacă ochii prezintă sindrom de ochi uscat, dacă pacientul are o meserie deosebită cum ar fi anumiţi sportivi de performanţă, dacă pacientul desfăşoară activităţi fizice dure; în unele ţări piloţilor nu le este permis să efectueze acest tip de intervenţie. În aceste situaţii se poate efectua Lasek sau PRK.

PRK a fost prima tehnică laser ce a fost aprobată de către FDA (Food and Drug Administration), nu necesită tăierea corneei, de aceea este considerată ca fiind cea mai sigură operaţie laser. Tehnica se bazează pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera în mod natural fără cicatrice şi constă în îndepărtarea parţială a acestui strat, utilizând o soluţie alcoolică, apoi se remodelează corneea cu ajutorul laserului. Ca pansament este folosită o lentilă de contact terapeutică.

Reepitelizarea se produce în 3-4 zile, timp în care simptomatologia poate fi destul de neplacută. Avantajul acestei tehnici este siguranţa, iar dezavantajul este că recuperarea este mai lentă şi pot apărea senzaţii de usturime, lăcrimare, fotofobie în primele 24 şi 72 de ore postoperator.

Tehnica LASEK pune în practică atât o parte dintre principiile LASIK cât şi o parte din principiile PRK. Această tehnică se deosebeşte de metoda PRK prin faptul că epiteliul nu este îndepărtat complet, ci după aplicarea laserului acesta este reaşezat peste stroma corneeană.

În tehnica LASEK este creat un flap foarte subţire, epitelial, fără tăietură, prin aceeaşi metodă ca la PRK, spre deosebire de tehnica LASIK în care flapul se obţine prin tăiere şi conţine atât epiteliul cât şi parte din stroma corneeană. Acest aspect este foarte important în cazul pacienţilor care au o grosime corneeană scăzută şi LASIK este contraindicat.

Tehnica LASEK este foarte asemănătoare tehnicii PRK.

Ambele implică dezepitelizarea corneeană în locul creării unui flap care să includă şi stratul stromal. Diferenţa dintre cele 2 tehnici constă în păstrarea epiteliului în cazul tehnicii LASEK. Iniţial s-a crezut că păstrând epiteliul, procesul de vindecare va fi mai rapid. Practica însă a dovedit tocmai contrariul, recuperarea fiind chiar mai lentă. În cazul tehnicii PRK, ochii sunt mai liniştiţi imediat postoperator iar perioada de recuperare este mai scurtă.

Tehnicile PRK şi LASEK, foarte asemanatoare, evită toate complicaţiile legate de flap ale tehnicii LASIK. De asemenea se pare că şi tendinţa de a dezvolta sindromul de ochi uscat este mai mică. Aceste tehnici sunt de preferat în cazul viciilor de refracţie mari, dar şi în cazul pacienţilor care prin natura profesiei sunt expuşi la eventuale deplasări ale flapului.

Dr. Constantin Gheorghiţă, Medic specialist oftalmolog

Dr. Andrei Filip, Medic primar, specialist oftalmolog

Clinica de oftalmologie Ama Optimex

amaoptimex.ro

Comentarii


mihai

s-au scurs 4 luni de la interventia laser .tipul interventiei a fost lasek.pot spune ca vederea nu e la fel de buna ca atunci cand putam ochelari.e posibil ca vederea sa se imbunatateasca in continuare?vindecarea poate avea nevoie de mai mult timp?scuze pentru formularea tip telegraf

Jan. 5, 2016, 10:21 a.m.
1
2

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @mihai, medicul care v-a operat va poate raspunde la aceste intrebari, daca doriti o a doua opinie, va astept cu drag la consult si abia dupa aceea va voi putea oferi o parere medicala corecta. Tot ce va pot spune in acest moment este ca, de obicei, recuperarea dupa o interventie LASEK este mai lenta.

Jan. 6, 2016, 1:29 p.m.
0
0

bancher

din pacate se intampla des ca, dupa operatia laser, vederea sa nu fie la fel de buna ca si cu ochelari (adica ramai cu dioptrii reziduale). Eu am facut operatia in 2001 la dr Morar la Oculus, si nu am fost adus la 0. Am fost adus de la -4 la -o,5, si de atunci tot port ochelari.\\r\\nDupa 4 luni vederea se cam stabilizase, eu zic ca la 4 luni sunteti stabilizat ca vedere. Poate mai aveti nevoie de lacrimi de ochi, dar eu nu cred ca vi se mai imbunatateste vederea.

March 14, 2016, 4:48 p.m.
2
0

Nicu

Am facut operatia Lasek la ochi la Dr. Filip Andrei acum aprox 10 ani. Chiar daca nu am avut dioptrii mari tot nu am simtit ca vad perfect. De anul trecut vederea s-a deteriorat din nou si port ochelari -0.5

Oct. 2, 2017, 6:34 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Nicu, Atunci cand este vorba despre operatii laser pentru reducerea dioptriilor, unul dintre riscuri este regresia. Oferim pacientilor aceste informatii in cadrul consultatiei premergatoare operatiei. In aceste situatii, in cazul in care este nevoie si particularitatile anatomice sunt favorabile, dioptriile pot fi corectate. In cazul dumneavoastra, fara sa stiu cine sunteti, dupa 10 ani de la interventia laser, o dioptrie de -0.5 poate aparea si din alte cauze, independente de operatie. In cazul in care doriti o opinie corecta va recomand un consult oftalmologic pentru a evalua situatia. Multa sanatate!

Oct. 19, 2017, 5:47 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha