Ce ştim despre presbiopie?

Scris de Dr. Monica Apostolescu 7488 afisari
13:55:13, Joi 23 Decembrie 2010
Dr. Monica Apostolescu

Dr. Monica Apostolescu

Medic Specialist Oftalmolog
Clinica de Oftalmologie OFTAPRO
Bd. Marasesti, nr. 15, sector 4, Bucuresti
021 252 52 01 / 021 252 52 17
www.oftapro.ro

     Presbiopia reprezintă un fenomen destul de neplăcut pe care îl observă toţi oamenii în jurul vârstei de 40 de ani. Ce se întâmplă? Constatăm că, la distanţa normală de citit, începem să vedem  literele în ceaţă şi, pentru a clarifica imaginea, îndepărtam din ce în ce mai mult cartea sau ziarul. Pot apărea şi dureri oculare sau de cap, după o activitate mai intensă de aproape.

     Care este cauza apariţiei presbiopiei? Se presupune că se produce o durificare progresivă a cristalinului (lentila transparentă din interiorul ochiului), urmată de scăderea  puterii de focalizare a acestuia. De asemenea, cristalinul creşte permanent în dimensiuni şi, la un moment dat, acesta nu mai are loc să se deplaseze şi să-şi schimbe forma. Nu s-au descoperit metode de prevenire a apariţiei presbiopiei, dar există soluţii multiple de rezolvare a acesteia.

     Cel mai des se apelează la purtarea ochelarilor. Se prescriu  lentile cu care pacientul vede clar să citească la 35-40 cm. Pentru cazul în care există deja o hipermetropie, miopie sau astigmatism, sunt mai multe opţiuni. Lentilele bifocale au la nivelul ochiului dioptria de distanţă, iar în partea inferioară, dioptria pentru aproape. Lentilele trifocale au în plus şi dioptria pentru distanţa intermediară (la calculator). în ambele cazuri, trecerea de la o dioptrie la alta se face brusc. Acest neajuns este îndepărtat prin purtarea lentilelor progresive, care fac o trecere gradată de la dioptria de distanţă, spre cea de citit, asigurând o vedere clară la orice distanţă.

     Pentru cei care, din motive estetice, nu doresc să poarte ochelari, avem varianta lentilelor de contact.  Există lentile de contact bifocale şi multifocale. De asemenea, se poate prescrie o lentilă de contact cu dioptria pentru distanţă la un ochi şi o lentilă de contact cu dioptria pentru aproape la celalalt ochi . Creierul alege singur cu care ochi să privească, în funcţie de distanţă. Apar totuşi probleme de percepţie a spaţiului (de exemplu, aceşti pacienţi nu vor mai vedea bine filmele 3D). Pentru a corecta acest lucru, se poate purta pe un ochi  lentila cu dioptria pentru distanţă, iar pe celălalt,  o lentilă de contact bifocală.

     Putem scăpa de nevoia de a schimba periodic lentilele pentru citit, cu ajutorul unor intervenţii chirurgicale. Tehnicile sunt bine puse la punct, dar comportă riscurile inerente asociate unei operaţii delicate pe un ochi sănătos.

     Cel mai des folosite sunt intervenţiile intraoculare. Se extrage cristalinul natural transparent din interiorul ochiului, apoi se implantează o lentilă multifocală, care se poate personaliza în funcţie de nevoile pacientului de a vedea clar la toate distanţele. Durata intervenţiei este de ordinul minutelor, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi.

     Un alt tip de intervenţie chirurgicală este chirurgia cu laser cu excimeri, aplicată la nivelul corneei (lentila din partea anterioară a ochiului).

     Cele mai noi tehnici chirurgicale  încearcă să facă loc cristalinului să-şi modifice poziţia şi forma. Sunt tehnici de expansiune care se aplică la nivelul sclerei (tunica exterioară, rigidă, a ochiului). Se pot face  mici incizii sau se pot aplica benzi sau segmente sclerale dintr-un material sintetic. Aceste tehnici sunt în curs de evaluare.

     În concluzie, dispunem în acest moment de numeroase opţiuni de corecţie a presbiopiei, medicul oftalmolog alegând, împreună cu pacientul, soluţia adaptată la nevoia şi situaţia fiecăruia, în urma unei evaluări minuţioase.  

Taguri: excimer chirurgie laser interventie intraoculara vedere ochelari cristalin vedere in ceata oftapro monica apostolescu presbiopie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova