15
None

Ce trebuie să facă persoanele cu picior diabetic în perioada de iarnă

Asociația de Podiatrie recomandă pacienților să folosească încălțăminte adecvată în anotimpul rece

Perioada de iarnă poate fi una dificilă pentru persoanele care suferă de picior diabetic, din cauză că purtarea îndelungată a încălțămintei de iarnă poate duce la ulcerații și la alte complicații ale bolii. Specialiștii spun că, în această perioadă cu temperaturi scăzute, piciorul diabetic necesită îngrijire specială pentru a preveni o evoluție nefavorabilă, ce poate duce la măsuri extreme, precum amputații la nivelul picioarelor.

„Persoanele cu diabet zaharat și cu complicații neurologice (neuropatie diabetică), precum și cu risc crescut de apariție a sindromului de picior diabetic, trebuie să aibă și mai multă grijă de felul în care își îngrijesc picioarele în sezonul rece. Degerăturile sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în timpul iernii și oricine poate suferi degerături, iar persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect. Dacă sunt abordate necorespunzător sau ignorate, degerăturile pot conduce la apariția unor infecții și chiar la amputații. De aceea, în această perioadă este nevoie de o monitorizare și mai atentă a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice și a asigura astfel îngrijirea necesară”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociația de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie arată că numărul amputațiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, dacă persoanele cu diabet și complicații la nivelul picioarelor ar beneficia de o îngrijire completă, care include asistență podiatrică de specialitate, asistență realizată de personal cu pregătire specifică. Statisticile publicate arată că zilnic, în ţară, se fac 62 de amputaţii la nivelul picioarelor în rândul pacienților cu diabet. În România, sunt aproximativ 2 milioane de adulți din România care suferă de diabet, potrivit celui mai recent studiu epdemiologic în domeniu (PREDATORR).

Pentru a-și proteja picioarele, persoanele cu diabet și complicații la nivelul membrelor inferioare trebuie să respecte câteva reguli simple, precum:

• Să-și verifice zilnic piciorul pentru a vedea dacă sunt eventuale leziuni sau vânătăi.

Atunci când fac baie, temperatura apei trebuie să fie de maximum 35 de grade.

Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, în situația în care nervii sunt afectați.

Să nu folosească obiectele metalice precum lamele.

Baia nu trebuie să dureze mai mult de trei minute, pentru că altfel pielea se înmoaie prea mult.

Unghiile de la picioare trebuie tăiate o dată sau de două ori pe săptămână. În cazul în care apar probleme trebuie consultat un specialist.

Să poarte încălțăminte adecvată, astfel încât pantoful să nu fie prea strâmt sau prea lung.

În cazul în care trebuie să-și cumpere încălțăminte de iarnă persoanele cu picior diabetic este de preferat să o cumpere la sfârșitul zilei.

 

Despre Asociația de Podiatrie

Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor. Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha