Ce trebuie sa stim despre arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare?

Scris de Dr. Rodica Niculescu, medic primar competenţă cardiologie intervenţională 10915 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010

Arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare (AOMI) rezultă din dezvoltarea leziunilor aterosclerotice care obstruează progresiv lumenul arterelor şi creează un obstacol în vascularizarea distală a membrelor inferioare. Ea este un marker al afectării aterosclerotice generale: bolnavii arteritici prezintă în 20-30% din cazuri stenoze carotidiene semnificative, în 50% din cazuri afectare coronariană şi în 10% din cazuri anevrism de aortă abdominală.

AOMI este o afecţiune frecventă; un sfert dintre cei bolnavi un au nici un simptom clinic. O altă treime care prezintă simptome nu se prezintă la medic, şi deci un beneficiază de tratamentul care ar putea încetini evoluţia bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia.

La populaţia de peste 55 ani incidenţa bolii asimptomatice este de 10% claudicatia intermitentă este de 5% şi ischemia critică cronică este de 1%. Incidenţa bolii este mai mică la femei (raport 1/3), diferenţă ce diminuă însă cu vârsta.

Care sunt stadiile de gravitate ale bolii? Se pot disinge 4 stadii clinice în funcţie de simptomele AOMI: stad.I – asimptomatic, stad.II- claudicatie intermitentă (dureri musculare la efort), stad.III- dureri de repaus şi stad.IV- tulburări trofice (ulceraţii, gangrene).

Un bolnav cu AOMI nu trece obligatoriu prin toate aceste stadii. Boala se poate stabiliza la stadiul de claudicaţie intermitentă sau poate de la început să apară în stadiul III sau IV.

Ce este ischemia? Ischemia înseamnă o diminuare sau o oprire a circulaţiei arteriale într-o regiune mai mult sau mai puţin întinsă a unui organ sau ţesut. Ea va determina o scădere a aportului în oxigen la nivelul organului, cu o consecutiva suferinţă tisulară. Ischemia acută este datorată unei obstrucţii acute a unei artere datorate unei tromboze locale sau unei emboli arteriale. Ea se manifestă prin apariţia brutală a unor dureri intense la nivelul unui membru, care devine rece şi palid. Ea reprezintă o urgenţă medico-chirurgicală.

Ischemia critică corespunde unui stadiu de ischemie permanentă care pune în joc conservarea membrului afectat. Ea se defineşte printr-o asociere de semne clinice (durere de repaus ce necesită administrarea regulată de analgice, tulburări trofice) şi o scădere importantă a IPS. Ea corespunde stadiilor III şi IV a clasificării Leriche-Fontaine.

Cum se face diagnosticul ş i evaluarea bolnavilor cu AOMI în vederea începerii unui tratament corect medico-chirurgical?

Indexul presiunii sistolice reprezintă o metodă de screening pentru depistarea bolii arterale periferice.

Ecografia 2D şi doppler poate localiza cu precizie nivelul localizării leziunii arteriale la nivelul membrului inferior sau intraabdominal.

Arteriografia membrelor inferioare realizează o veritabilă ”fotografie“a arterelor după o injectare prealabilă a unei substanţe de contrast. Ea vizualizează direct arterele şi ramurile lor, precizind anatomia vaselor şi a leziunilor lor; este o metodă invazivă şi se efectuează atunci când intenţionăm să efectuăm un gest de revascularizare chirurgicală sau endoluminală. Ea se efectuează în mediu specializat, cu anestezie locală, prin puncţie femurală şi cateterizare retrogradă a axului iliac sau prin puncţie humerală sau radială.

Indicaţia terapeutică se face după o evaluare a gravităţii arteriopatiei, a topografiei leziunilor arteriale, a extensiei bolii aterosclerotice, a prezenţei factorilor de risc şi nu în ultimul rând al modului de viaţă al pacientului.

Comentarii
elena
Multumesc pentru asemenea articole pe teme medicale care te lamuresc in detaliu cu privire la un diagnostic de boala si care iti recomanda si ce sa faci cat mai rapid in vederea depistarii si tratarii eventualei boli!
08 Aprilie 2013, 15:21:38 Scor: 2 Aproba Dezaproba
Stănescu Ioan
Sunt diagnosticat cu arteriopatie cronică obliterantă - LERICHE-FONTAINE. De câte zile de concediu medical pot beneficia, ţinând cont că în ultimii doi ani nu am avut concediu medical ? ( de fapt am refuzat, dar acum situaţia este mai gravă)
17 Octombrie 2015, 19:12:35 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Februarie 2018

Patologia la limita dintre specialitati Patologia la limita dintre specialitati

23 Februarie 2018

In Bucuresti
ZILELE SPITALULUI CLINIC DR. ION CANTACUZINO ZILELE SPITALULUI CLINIC DR. ION CANTACUZINO

15 Februarie 2018

In Bucuresti
ThinkHealth 2018 (ediția a II-a) ThinkHealth 2018 (ediția a II-a)

19 Februarie 2018

In Bucuresti