14
None

Cei mai aprigi dușmani sunt invizibili… Cine sunt ei?

Există în jur de 40 de milioane de bacterii într-un gram de sol şi 1 milion de bacterii într-un mililitru de apă dulce.

Pielea de pe piept este populată de 100 până la 5.000 de microorganisme pe cm², faţa şi scalpul au până la 200.000 de organisme pe cm² şi acest număr poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm ² în zona axilei.

S-a calculat că, pe oameni, 10¹² bacterii colonizează pielea, 1010 bacterii colonizează cavitatea bucală şi 10¹bacterii populează intestinul.

Acestea măsoară doar câţiva microni şi joacă un rol important în viaţa oamenilor.

În viaţa noastră de zi cu zi, suntem înconjuraţi de milioane şi milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea şi sunt invizibile cu ochiul liber. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism si sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite. Cu toate acestea, există numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzează multe boli infecţioase care pot produce uneori complicaţii grave sau chiar moartea. Patogenii oportunişti sunt bacteriile care devin patogene în anumite situaţii (de exemplu, când organismul este slăbit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoză, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).

Cum putem să prevenim sau să combatem aceste infecţii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectanţii şi antisepticele au capacitatea comună de a dezactiva temporar sau de a omorî microorganismele. Antisepticii şi dezinfectanţii pot face următoarele:să oprească creşterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viruși), să omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect în funcţie de concentraţii. Altele au întotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoară bacteriile) sau fungistatic (omoară ciupercile) indiferent de concentraţia folosită.

„Antisepticele sunt substanţe care inhibă creşterea şi dezvoltarea micro-organismelor, fără a afecta țesuturile organismului.Sunt folosite pe piele si ţesuturi şi pot avea efect bactericidsi bacteriostatic (previnsau inhibă creștereabacteriilor).”, precizeazăProf. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Spitalul Universitar de Urgență Elias, București.

Mecanismul de acţiune al antisepticelor este complex şi variază de la o familie de antiseptice la alta. În funcție de structura lor chimică și de proprietățile lor, se deosebesc numeroase substanțe: alcoolul, apa oxigenată, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declanșa o alergie, puterea iritantă, cât și eficiența.

„Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substanţe din această clasă terapeutică pentru acţiunea sa rapidă și puternic antimicrobiană, antibacterienă, antivirală și antimicotică. Sub formă de soluție, se utilizează ca agent antimicrobian în infecţii bacteriene, fungice și virale ale pielii și al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substanţe antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidină, pentru o acţiune sinergică şi complementară.‘’mentioneaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Spitalul Universitar de Urgență Elias, București.

Asocierea celor două substanțe, clorură de benzalconiu și clorhexidină, se exprimă prin acțiune sinergică și complementară, ca agent antimicrobian în infecţiile bacteriene, fungice și virale ale pielii și mucoaselor. Efectul antiseptic se instalează rapid, cu efect rezidual ce se menține mai mult de 6 ore.

Alcoolul pătrunde prin derm în glandele sebacee, sudoripare, rădăcinile firelor de păr și distruge microbii, însă prezintă și unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicații localeiar evaporarea sa rapidă determină efectul de uscăciune a pielii. În plus, nu are acțiune antimicrobiană rezidualăși este ușor inactivat de materiale proteice(cum ar fi sângele).

Tinctura de iod este, de fapt, o soluție alcoolizată care cuprinde iod 2% și iodură de potasiu 2%. Această soluție potențează penetrația alcoolului prin piele și este remanentă (efect ce se menține de la aplicare). Nu se aplica direct pe plăgi sau mucoase pentru ca devine citocaustic. Nu se folosește niciodată în comprese umede pentru că, în contact cu apa, iodul se transformă în acid iodhidric care este iritant pentru tegumente și poate produce alergii importante. Deoarece iodul care impregnează tegumentul este absorbit în organism, se recomandă prudență în folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferințe tiroidiene. Pentru eficiență maximă trebuie să rămână pe piele cel puţin 2 minute sau mai mult, dacă nu este încă uscată. Exercită un efect bacteriostatic atâta timp cât acesta rămâne pe piele.

Alte substante antiseptic, sunt destul de numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de gențiana si albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

• Spectru larg antimicrobian

• Acţiune rapidă

• Toleranţă bună

• Acţiune persistentă

• Eficient în prezența materiei organice (cum ar fi sângele).

Articol realizat de:

Dr. Viorel Văcaru, Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic

Laboratoire Innotech International, Reprezentanța pentru Romania

Parte a Grupului Innothera

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha