None

Celule Stem, Caramizile vietii

     Corpul uman conţine peste 200 de tipuri de celule mature, fiecare având o funcţie specifică şi distinctă. Fie că este o celulă a inimii care bate ritmic sau o globulă roşie care transportă oxigenul, fiecare celulă este specializată, are un scop.

     Se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul că, pe lângă uimitoarea capacitate de a se multiplica, au şi capacitatea de a crea noi ţesuturi atunci când se divid şi se dezvoltă. Practic, aşa se formează toate celulele funcţionale din organism. Descoperirea celulelor stem a fost una dintre cele mai mari realizări ale medicinei moderne.

     Având această capacitate, celulele stem joacă un rol esenţial în timpul dezvoltării embrionului şi a fătului. Ele nu dispar din organism după dezvoltarea completă a corpului. Unele rămân ca “rezervă” şi sunt cruciale în refacerea ţesuturilor îmbătrânite sau deteriorate. Capacitatea lor de a produce diferite tipuri de celule specializate le face să aibă un puternic şi unic potenţial terapeutic.

Celulele provenite din sângele cordonului ombilical sunt unice!

  • celulele provenite din sangele cordonului ombilical au câteva avantaje adiţionale importante, care la celulele stem adulte sunt pierdute sau reduse:
  • sunt “tinere ”: având maximum 9 luni, nu au fost afectate atât de mult de procesul de îmbătrânire; frecvent se divid mai repede şi sunt mai viabile comparativ cu celulele stem adulte;
  • sunt mai “proaspete” : fiind protejate de corpul mamei împotriva celor mai mulţi viruşi şi agenţi infecţioşi care circulă liber în mediul exterior, e mai puţin probabil să fie contaminate sau afectate de boli;
  • sunt mai “naive” : este mai puţin probabil să provoace complicaţii în tratamente alogenice decât celulele stem adulte.

     Naşterea: o şansă unică în viaţă

     Sângele din cordonul ombilical este recoltat în momentul tăierii acestei legături dintre mamă şi copil. Recoltarea este un procedeu uşor, rapid (câteva minute) şi complet inofensiv pentru mamă şi copil. Nu afectează secvenţele naturale ale naşterii şi, spre deosebire de recoltarea de celule stem adulte, nu necesită un procedeu invaziv. După naştere, pe măsură ce organismul creşte, grupurile de celule stem care existau cândva în sângele cordonului ombilical încep să se schimbe. De aceea, momentul naşterii este o oportunitate unică în viaţă pentru a preleva sângele cordonului ombilical, din care se separă aceste celule unice. Crioprezervarea permite stocarea lor pentru utilizări viitoare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha