Chirurgia vasculară încă la început de drum

Scris de Prof. Dr. Mihai Ionac 5582 afisari
12:18:22, Marti 20 Martie 2018
Prof. Dr. Mihai Ionac

Prof. Dr. Mihai Ionac

Specialitatea de chirurgie vasculară este la început de drum spre recunoaștere ca specialitate relevantă. Sunt multe elemente care constituie provocări majore. În primul rând în universitățile de medicină (cu excepții care confirmă regula) nu se predă chirurgia vasculară. Aceasta are două efecte negative majore: tinerii studenți nu nu învață să înteleagă bolile vasculare, surse de dezastre asupra pacienților (accidente vasculare, ischemii de membre, anevrisme arteriale). În al doilea rând studenților nu le sunt puse la dispoziție informații elementare despre această specialitate dinamică, vastă, care tratează cei mai fragili pacienți chirurgicali (nu o spunem noi, o spun ghidurile de anestezie și terapie intensivă) și astfel nu pot alege în cunoștință de cauză această specialitate la rezidențiat. Este poate unul dintre motivele ratei mari de reconversie a rezidenților de chirurgie vasculară în primii ani de pregătire în specialitate. Alte provocări includ lipsa unei rețele de chirurgie vasculară în țară, clinicile sau compartimentele sunt dotate empiric, mediocru, nu există finanțare adecvată – programele casei de asigurări sunt simbolice. Din aceste motive, în România tehnicile endovasculare, care îmbnătățesc radical soarta pacienților noștri, se aplică cu eforturi disproporționate din partea medicilor. Din fericire, după insistențe care au durat mai bine de 2 ani, Ministerul Sănătății a aprobat începând cu 2017 noul curriculum de pregătire în specialitate. Acest curriculum este armonizat la standardele europene și va permite chirurgului vascular ca la finele pregătirii în specialitate să fie capabil să ofere pacientului său metodele de diagnostic (clinic, ecografic) și de tratament medicamentos, endovascular și chirurgical deschis.

Parcurgând acest curriculum, tânărul specialist de chirurgie vasculară va fi capabil să utilizeze la standarde europene modalitățile de diagnostic clinic și ecografic, de tratament conservator sau chirurgical endovascular ori deschis impus de stadiul și evoluția bolii cu care se prezintă pacientul.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj