60
None

Competitivitatea în învățământul medical românesc Record de peste 1000 puncte factor de impact cumulat în 10 luni la UMF Cluj-Napoca

Competitivitateaeste una dintre principalele însușiri ale unui învățământ superior performant. Principala direcție strategică a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este promovarea calității, pentru competitivitate la cel mai înalt nivel. Rezultatele ultimului an reflectă și susțin acest deziderat prin care, continuând un trend ascendent în următorii trei ani, instituția să poată fi inclusă în topul World University Rankings.

Pentru a creşte calitatea cercetării ştiinţifice, UMF Cluj-Napoca a demarat, la începutul acestui an, două proiecte strategice POSDRU, prin care sunt acordate tinerilor medici 100 burse doctorale şi 100 de burse post-doctorale. De asemenea, începând cu anul universitar 2013-2014, instituția derulează 28 de proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare ştiinţifică, în valoare de peste patru milioane de euro. Tot în 2014 a fost inaugurat și Centru de Cercetare pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translațională, răsplătit anul acesta cu Marele Premiu Iuliu Hațieganu”, cea mai importantă distincție a universității clujene, pentru rezultate de excepție în cercetare.

„Mă uit cu multă mândrie la ceea ce au realizat anul acesta studenţii şi cadrele noastre didactice în domeniul cercetării și sunt convins că e doar un început. Dacă în 2008 universitatea avea doar 72 de puncte de impact în publicații științifice, în noiembrie 2014 a strâns 1.000 de puncte, acumulate în doar 10 luni. Numărul publicaţiilor ISI în acest an universitar a fost de 359, dintre care 353 cu factor de impact, iar conform Web of Science, numărul de citări în 2014 pâna la data de 1 noiembrie, al cadrelor didactice și cercetătorilor UMF Cluj, care și-au declarat afilierea instituțională, a fost de 2.861. De asemenea, în cadrul ediţiilor XI şi XII (2013, 2014) ale Salonului de Inventică ProInvent, cadrele universităţii au obţinut 17 diplome de excelenţă, medalii şi premii speciale.Consider că aceste performanţe reprezintă un model pentru viitor, pentru o continuitate sustenabilă. Ținta noastră este includerea în clasamentul internațional al universităților, care ar fi o premieră pentru România. Această aspirație la competitivitate, înscrierea în cursa internaţionalizării academice, reprezintă un minim de 5 ani consecutivi de astfel de performanţe, în principal minimum 200 publicații ISI anuale și proporții favorabile între doctorate raportate la licenţe, studenți străini raportaţi la studenți autohtoni”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Pe lângă activitatea recunoscută în domeniul cercetării medicale, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se poate lăuda cu performanţe deosebite atât în pregătirea profesională a celor peste 6.100 de studenţi, cât şi în formarea de personalităţi şi caractere a persoanelorcare îi trec pragul, prin programele de educaţie socio-umanistă și culturală derulate.

Recunoaşterea internaţională de care se bucură instituţia de învăţământ a atras în ultimii ani la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napocatot mai mulţi studenţi străini, numărul acestora fiind în prezent de 2.094 de studenți din 63 de ţări. Acest număr, raportat la 4.044 studenți cetățeni români, reprezintă un indice de 0.51 studenți internaționali la un student autohton.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napocaa sărbătorit anul acesta 95 de ani de învăţământ superior medical românesc în Transilvania, bazat pe principii solide, formare profesională la standarde internaţionale şi cercetare ştiinţifică la cel mai înalt nivel. Tradiţia, performanţa şi competitivitatea învăţământului medical clujean au fost evidenţiate în cadrul evenimentul aniversar Zilele UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, desfăşurat în perioada2-5 decembrie 2014.

Fundamentele solide ale învăţământului medical românesc din Cluj, implementate încă după Marea Unire, au permis Universităţii de Medicină şi Farmacie ‹‹Iuliu Haţieganu›› să se alinieze la standardele internaționale în materie. De asemenea, universitatea a putut să adopte rapid normele impuse de Uniunea Europeană privind recunoaşterea diplomelor şi profesiilor din sănătate. Iar acest fapt este vizibil în performanţele şi realizările din ultimii ani, care poziționează universitatea noastră drept una dintre cele mai competitive universități din România, dar și la nivel european”, a adăugat prof. univ. dr. Alexandru Irimie.

„Universitatea este cel mai puternic instrument al progresului şi cea mai înaltă şcoală de educaţie naţională şi morală, spunea întemeietorul învăţământului medical românesc din Transilvania, profesorulIuliu Haţieganu. De-a lungul celor aproape zece decenii care s-au scurs de la primul curs de medicină în limba română susţinut în Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a progresat constant, devenind una dintre cele mai dinamice şi căutate instituţii de învăţământ superior de profil din România.

Comentarii


mihaela ionite

Daca vrei sa inveti cum sa castigi cel putin 300 $ pe luna trimite mesajul “Info” la mail : miha_michelle2002@yahoo.com. Vei primi toate informatiile necesare. doresc sa lucrez numai cu oameni, seriosi, perseverenti care stiu sa astepte rasplata

Dec. 28, 2014, 5:41 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha