Conferința Bienală a Asociației Europene pentru Istoria Medicinei și Sănătății, pentru prima dată în România

Scris de Redactie 426 afisari
08:21:32, Luni 11 Septembrie 2017
Redactie

Redactie

În perioada 30 august - 2 septembrie 2017 a avut loc Conferința Bienală a Asociației Europene pentru Istoria Medicinei și Sănătății – “The Body Politic: States in the History of Medicine and Health”, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Găzduită pentru prima dată de o țară din Europa de Est, conferința a reunit istorici, antropologi, medici, demografi, în general specialiști în istoria interdisciplinară a medicinei, care au adus în discuție rolul în istorie al politicii în dezvoltarea științei medicale.

În secolul 20 asigurarea serviciilor medicale a devenit un drept civil garantat de stat în toate țările democratice. În ultimele decenii am fost martorii unei accelerări a răspândirii bolilor cronice, în contextul globalizării problemelor de sănătate și a creșterii costurilor serviciilor medicale. După căderea comunismului în Europa, începând cu anii 1990, pe scena politică au avut loc dezbateri aprinse legate de organizarea și finanțarea sistemelor de sănătate publică. Care este obligaţia statului în raport cu sănătatea cetățenilor și instituţionalizrea medicinei? Aceastea au fost doar unele dintre întrebările-cheie în jurul cărora s-au desfășurat dezbaterile, organizate în 35 de sesiuni paralele.

„Tema Conferinței, Statul în istoria medicinei și a societății în raport cu politicile sanitare, a pornit tocmai la necesitatea de a înțelege de-a lungul istoriei cum se structurează în timp ceea ce astăzi reprezintă instituţiile și politicile sanitare, și cum depind ele de de conflictele regionale, de finanţe și evoluția urbană, și, evident, de circuitul informațiilor științifice. Sper mult ca această Conferință să aibă urmări pozitive şi să determinăm creşterea interesului din partea cercetătorilor occidentali pentru studierea istoriei medicale a acestor arii complexe din Europa de Est, precum România, cu inţierea unor proiecte de colaborare academică între Vest şi Est, a declarat Prof. Dr. Octavian Buda, Președintele Asociației Europene pentru Istoria Medicinei și Sănătății - EAHMH.

Audiența s-a bucurat de prezența a patru lectori invitaţi (keynote speakeri) ai acestei ediții, personalități marcante în domeniile ştiinţelor umaniste şi medicale - Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, profesorii Roberta Bivins – Universitatea din Warwick, Anglia, Harry Oosterhuis – Universitatea din Maastricht, Olanda, și Constantin Goschler – Universitatea din Bochum, Germania.

EAHMH premiază cea mai bună carte publicată în ultimii doi ani în domeniul istoriei medicinei. Premiul 2017 EAHMH Book Award s-a acordat lui Cristian Berco pentru cartea sa, “From Body to Community.Venereal Disease and Society in Baroque Spain”, publicată la editura University of Toronto Press în 2016. În cadrul evenimentului s-a acordat premiul Pieter van Foreest Student Prize care se oferă studenților şi doctoranzilor pentru cea mai bună lucrare prezentată la conferinţă. Premiul a fost acordat lui Kinga Jeczminska pentru lucrarea “Political Factors in Abandoning Lobotomy in Poland in the 1950s”.

Manifestarea a reunit peste 150 participanți din 22 țări, ea desfașurându-se sub auspiciile Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și sub patronajul a două importante instituții academice, Academia Oamenilor de Știință și Academia de Științe Medicale.

Ruxandra Calcantraur

PR Specialist

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici