60
None

Congresul Clubului Regal al Medicilor 2017: concluzii

Întâlnirea multidisciplinară a 600 de medici din zeci de specialități

Cea de-a treia ediție a Congresului Clubului Regal al Medicilor, care a avut loc în perioada 12- 14 octombrie 2017 la hotel Novotel, a fost, de fapt, o întâlnire multidisciplinară ce a reunit peste 600 de persoane în discuții generate de diferite patologii. Organizat sub deviza ”Împreună construim Excelența”, evenimentul, creditat EMC, s-a bucurat de participarea a 149 de lectori români și internaționali din zeci de specialități medicale și chirurgicale: obstetrică- ginecologie, imagistică, medicină de laborator, ortopedie, psihiatrie, gastroenterologie, ORL, oftalmologie, neurologie, neonatologie, pediatrie, somnologie etc.

În cele două zile de Congres și una de pre-Congres, specialiștii au participat la 12 sesiuni și două cursuri, iar discuțiile au beneficiat de aportul experților români și al celor din SUA, Austria și Republica Moldova. Cele 12 sesiuni au fost: Actualități în Obstetrică- Ginecologie, Noi abordări multidisciplinare în Chirurgie, Abordări multidisciplinare în Pediatrie, Clinica sânului, Actualități în patologia ORL, Actualități în Neonatologie, Actualități în Gastroenterologie, Actualități în Oftalmologie, Medicina de laborator, Actualități în Chirurgia toracică, Rezecții complexe în endometrioză și Neuroscience.

NOUTĂȚI

Abordul minim invaziv-o opțiune terapeutică din ce în ce mai actuală

”Sesiunea de Chirurgie Toracică a fost legată de chirurgia minim invazivă. Este o zonă care în România se dezvoltă de ceva timp, dar dorim să creștem puțin mai agresiv acest segment. Avem profesioniști, avem echipamentele necesare, trebuie să avem puțin mai mult curaj în a aduce în fața pacienților noștri această alternativă care este nu doar foarte modernă, ci este o opțiune terapeutică potrivită pentru foarte multe situații. A doua sesiune a fost legată de patologia endometriozei- o patologie în continuă creștere, o zonă în care se întâlnesc multe specialități. În cadrul sesiunii s-a demonstrat ce se poate face în endometrioza profundă când se întâlnesc chirurgul, ginecologul, imagistul, anatomopatologul, la nevoie urologul și, în cazuri limită, chirurgul vascular”- conf. univ. dr. Dan Ioan Ulmeanu, președintele Clubului Regal al Medicilor.

Ponderas Academic Hospital, centru multidisciplinar de educație pentru clinicieni

”Medicii din Ponderas Academic Hospital au avut o implicare largă în cadrul celei de-a treia ediții a Congresului Clubului Regal al Medicilor, iar experiența în organizarea și derularea Centrelor de excelență certificate internațional (chirurgia bariatrică, chirurgia herniilor, chirurgia colorectală și chirurgia minim invazivă) a fost împărtășită participanților. Ponderas Academic Hospital deține și un centru de educație multidisciplinar, unde chirurgi din România și din alte țări participă la evenimentele educaționale cu antrenament pe modele, pe simulatoare, inclusiv pe model animal anesteziat.

Este, de altfel, singurul centru privat de instruire din această parte a Europei și cel mai activ, indiferent de forma de organizare”- prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu, director medical Ponderas Academic Hospital.

Dr. Hadi Rahimian: Intervenții intrauterine: fătul trebuie tratat ca un pacient separat

”Am început acum șapte ani intervențiile intrauterine în România, iar acum am ajuns chiar la intervenții pe cord. În cadrul Congresului au fost prezentate date noi despre ce se poate face cu sarcina cu citomegalovirus, cum se tratează, și despre intervențiile intrauterine cu valvuloplastie în stenoza aortică și stenoza pulmonară și peacemakeri fetali montați intrauterin pentru blocada ventriculară. Conceptul internațional este că fătul este un pacient separat, nu face parte din mamă, deci trebuie tratat separat”.

Dr. Mihaela Oros: Centru de Somnologie Pediatrică la Regina Maria

”Ediția aceasta a Congresului a adus și deschiderea Centrului de Somnologie Pediatrică. Am avut invitați în cadrul Congresului doi reputați medici: prof. univ. dr. Narong Simakajornboon, directorul Centrului de Somnologie Pediatrică din Cincinnati, și conf. dr. Hemant Sawnani, specialist în boli neuromusculare în cadrul aceluiași centru. De asemenea, ne-a bucurat foarte mult prezența colegilor noștri din Chișinău - dr. Olga Cârstea și dr. Nadejda Lupușor”.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Noutăți terapeutice în cancerul mamar

”Au fost prezentate o mulțime de noutăți legate de chirurgia oncoplastică, de rolul anatomopatologului, de durerile sânilor (mastodinie) cu care femeile se prezintă de foarte multe ori la medic – cauzele acestei dureri, tratamentul și ce este de făcut în această situație, noutăți privind diagnosticul afecțiunilor mamare de tot felul și, evident, ultimele progrese făcute de chirurgia cancerului mamar”.

Prof. dr. Victoria Aramă: Managementul infecțiilor în sarcină

”Prima mea prezentare a fost, în cadrul secțiunii de Obstetrică- Ginecologie, despre managementul infecțiilor materno- fetale, deoarece consultațiile pe care le acord în cadrul spitalului Regina Maria sunt cu precădere pentru gravidele cu diverse infecții în sarcină și cred că aceasta este o temă de mare interes. A doua intervenție s-a referit la tratamentele noi în hepatitele cronice virale, de asemenea un domeniu de foarte mare interes, atât pe hepatita C, cât și pe hepatita B”.

Dr. Dana Safta: 40 de specialiști ORL în rețeaua Regina Maria

”Anul trecut a fost înființat departamentul ORL în rețeaua Regina Maria, iar în prezent sunt peste 40 de ORL-iști, mulți cuprinși în activitatea chirurgicală a specialității, ceea ce ne dă mai multă încredere și posibilitatea să rezolvăm până la capăt cazurile dificile, să fim preciși în diagnostic și atitudine terapeutică. Am dorit foarte tare ca prezentările colegilor să reflecte ceea ce se petrece în cabinetul fiecăruia dintre noi. Nu sunt cazuri din literatură, nu sunt împrumuturi de la prezentări din lumea largă, ci cazuri clinice rezolvate în Regina Maria”.

Șef de Lucrări dr. Victor Tomulescu: Abord minim invaziv în chirurgia colorectală și toracică oncologică

”Noutățile au fost legate de crearea excelenței în chirurgie, în special în chirurgia colorectală și în chirurgia toracică oncologică. S-a discutat despre abordul minim invaziv în chirurgia colorectală și în chirurgia toracică. De fapt, standardul ar trebui să fie, și la noi în România, abordul minim invaziv în patologia colorectală și în patologia generală. Am ales aceste teme pentru că sunt de actualitate și pentru că spitalul Ponderas, unde lucrez, este un spital de vârf în această direcție, atât ca intervenții chirurgicale abordate minim invaziv, cât și ca centru de training în chirurgia minim invazivă penru toate specialitățile: chirurgie generală, ginecologie, urologie, chirurgie toracică și, de curând, ORL și chirurgie ortopedică”.

Conf. univ. dr. Florin Turcu: Achizițiile tehnologice ne apropie de Europa Occidentală

”Am participat la sesiunile dedicate patologiei metabolice, chirurgiei minim- invazive, chirurgiei toracice, endometriozei și endoscopiei intervenționale. Au fost prezentări cu ultimele achiziții tehnologice, ceea ce mă bucură, pentru că am constatat că nu ne rupem de Europa Occidentală. Pe lângă achiziții, am avut ocazia să văd și niște update-uri bine puse la punct, ceea ce arată interesul științific și, totodată, didactic, al prezentatorilor. Viitorul arată bine. Unde nu ne descurcăm, în viitor tehnologia ne va ajuta”.

Dr. Andrei Haidar: Alternative la colonoscopie

”În cadrul sesiunii de Gastroenterologie au fost contribuții foarte importante în ceea ce privește alternativele la colonoscopie pentru cei care nu pot să o facă, imagistica modernă, endoscopia și terapia endoscopică- o temă foarte bine pusă la punct. Ceea ce am observat și mă bucură este că tineretul începe să se impună din ce în ce mai mult”.

www.clubulregal.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha