33
None

Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2016

Bilanțul unui eveniment care și-a atins obiectivele: lideri importanți din domeniul medical, informații științifice de actualitate și demararea unor noi inițiative de prevenție

Prevenția bolilor cronice netransmisibile, creșterea nivelului de educație medicală, precum și sporirea gradului de informare la nivel populațional în România, au reprezentat câteva dintre cele mai importante obiective pe care profesioniștii prezenți la cel de-al V-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile, le-au adus în centrul atenției, pe parcursul sesiunilor științifice desfășurate între 5 și 6 februarie 2016, la București.

Ediția de anul acesta a evenimentului a avut o structură complexă, abordând cele mai recente date și strategii din domeniul prevenției, educației, controlului și tratamentului bolilor cronice netransmisibile. Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile a reprezentat, anul acesta, ca și în edițiile anterioare, un important prilej de reunire, la un înalt nivel științific, a medicilor din sfera bolilor cronice netransmisibile, peste 600 de medici fiind prezenți la eveniment.

„Programul de anul acesta al Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a cuprins teme care s-au completat una pe alta și au alcătuit o abordare plurivalentă a bolilor vizate, din patru perspective de specialitate: cea a diabetologului, cea a cardiologului, cea a pneumologului și cea a oncologului.Din punctul meu de vedere, una dintre marile concluzii ale ediției de anul acesta a Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile este aceea că o modalitate esențială de reducere a incidenței bolilor cronice netransmisibile, în rândul populației, este cea de diminuare a factorilor de risc asociați acestor boli. Factorii de risc pot fi modificați chiar de populație care, de exemplu, poate să renunțe la fumat, la consumul excesiv de alcool, poate aborda o dietă mai sănătoasă și își poate modifica stilul de viață. Cu alte cuvinte, prevenția s-a dovedit a fi, și anul acesta, cea mai dezirabilă soluție de combatere a bolilor cronice netransmisibile, iar aceasta este ideea pe care trebuie să o promovăm cât mai mult, la nivel populațional", a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și co-președinte al evenimentului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cronice netransmisibile provoacă aproximativ 38 de milioane de decese, anual. Dintre acestea, 17.5 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare. 8.2 milioane de persoane mor anual din cauza cancerelor, 4 milioane de decese sunt produse de bolile respiratorii în timp ce diabetul ucide 1.5 milioane de oameni, în întreaga lumea.1

Luând în considerare statisticile internaționale, pe parcursul celor două zile de eveniment, cei mai importanți lideri din domeniile vizate au stabilit un dialog interdisciplinar și au dezbătut cele mai moderne soluții în abordarea bolilor cronice netransmisibile, sub titlul general „Inovația în bolile cronice netransmisibile”.

În prima zi de evenimentprof.dr. Nicolae Hâncu\h a debutat programul cu „Bolile cronice netransmisibile, sănătate metabolică și stil de viață”,  dr. Gabriel Tatu Ghițoiu  a discutat despre „Statinele în prevenția primară: DA sau NU?” iar prof. dr. Dragoș Vinereanu a vorbit despre Anticoagulantele orale non anti-vitamina K în fibrilația atrială: certitudini și controverse”.

În dezbateri au mai intrat și Noile strategii de scădere a LDL-colesterolului - putere vs control?” prezentate de prof. dr. Dan Gaiță,  iar prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a abordat tema „Prevenţia bolii cronice de rinichi în diabetul zaharat”.

Tema prevenției hipertensiunii arteriale a fost dezbătută pe larg de prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, iar prof. dr. Maria Moța, membru în Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a făcut trecerea „De la prediabet la prevenţia diabetului”.

Pentru că, dincolo de prevenție, controlul bolilor cronice netransmisibile necesită un tratament de specialitate, prof. dr. Romulus Timar a vorbit despre „Tratamentul multifactorial în diabetul zaharat tip 2”, iar prof. dr. Doina Catrinoiu a adus în discuție prevenția primară și secundară din diabet.

O temă importantă pe agenda primei zile de congres a mai fost și prezentarea prevalenței bolii cronice de rinichi în România din prisma Studiului PREDATORR, realizată de prof. dr. Eugen Moța.

Ziua a II-a a congresului a debutat cu un simpozion de tip dezbatere, dedicat Tabagismului în România şi în lume: de la legislaţie la consecinţe, în cadrul căruia Dr. Gabriel Tatu-Chițoiua prezentat proiectul „anti-fumat” în România și efectele fumatului ca factor de risc major în bolile cardiovasculare.

În acest cadru, dr. Ioana Munteanu a abordat problematica țigării electronice, iar conf. dr. Milena Man a vorbit despre impactul tabagismului asupra bolilor respiratorii cronice.

Dr. Monica Marc a vorbit despre o problemă delicată, de importanță pentru situația actuală a României, mai exact despre fumat, ca parte din stilul de viață nociv al unui număr din ce în ce mai mare de adolescenți, in prezentarea Rolul programelor educaționale împotriva fumatului la adolescenți”.

Programul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a continuat cu o nouă sesiune în careprof. dr. Mariana Graur, președintele Societății de Nutriție din România a prezentat aspecte profilactice cu privire la nutriție și riscul cardiovascular în diabet, iar prof. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre importanța exercițiului fizic în diabet.

Prof. dr. Amorin Popaa prezentat despre Prevenirea sindromului metabolic”iarconf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a prezentat„Distribuția regională a problemelor piciorului diabetic în România”.

Un moment important în cadrul congresului a fost prezentarea „Planului Național de Control al Cancerului 2016-2020” susținut de dr. Florian Nicula. De asemenea,dr. Cătălin Vlad a schițat propunerea de model de finanțare a unui program de screening pentru cancerul colorectal”.

În ultima sesiune a congresului,conf. dr. Cristian Guja a pus în lumină„Progresele în tratamentul farmacologic al obezității” iarconf. dr. Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezitățiia vorbit despreprevenirea obezității.

Despre rolul medicului de familie în profilaxia bolilor cronice netransmisibile a discutatdr. Adriana Mihalaș, iar dr. Cornelia Bala s-a axat pe importanța educației terapeutice în bolile cronice netransmisibile.

Prof dr. Nicolae Hâncua închis programul științific al evenimentului cu prezentarea Reducerea riscului macrovascular la pacienţii cu dislipidemie aterogenă - raportul unui consens de experţi asupra rolului terapiei combinate fenofibrat - statină”.

 

Co-președinții evenimentului au fost: prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române șiacad. Maya Simionescu.

Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2016 a fost organizat științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Partener de Aur: AstraZeneca Diabetes

Partener de Argint: Berlin Chemie

Parteneri de Bronz: Sanofi, Worwag Pharma, Servier, Sunpharma, Linde Gaz, Torrent

Management eveniment: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical.

1Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha