11
None

Contractura palmară

Maladia Dupuytren (contractura palmară este o afecţiune cu evoluţie lentă, progresivă, care se manifestă iniţial prin apariţia unor noduli palmari nedureroşi sau însoţiţi de o uşoară jenă. În timp, aceste induraţii se transformă în benzi fibroase, inextensibile, dure, care retractează progresiv degetele în palmă, făcând imposibilă extensia (întinderea) acestora.

Evoluţia lentă şi absenţa durerii determină pacientul să se prezinte la medic în stadii avansate ale bolii, atunci când contractura în flexia unuia sau a mai multor degete produce un deficit funcţional important al mâinii, conducând la imposibilitatea efectuării unor activităţi uzuale.

Boala este produsă de îngroşarea şi retracţia consecutivă a aponevrozei palmare, o foiţă fibroasă situată sub piele şi care acoperă structurile musculo-tendinoase şi neurovasculare ale mâinii. Degetul inelar şi cel mic sunt cel mai frecvent afectate, iar în cazurile avansate poate fi retractat şi degetul mijlociu.

Cauzele acestei maladii nu sunt cunoscute, deşi s-a observat o incidenţă mai mare la persoanele prezentând anumite condiţii favorizante, cum ar fi: diabetul, alcoolismul, afecţiunile hepatice, microtraumatismele palmare repetate. Această contractură aponevrotică apare mai frecvent la bărbaţi, după vârsta de 40 de ani, observându-se o incidenţă mai crescută la popoarele scandinave, precum şi la persoanele cu istoric familial de maladie Dupuytren.

Odată diagnosticată, această afecţiune trebuie tratată, întrucât, cu toate că nu este o boală cu risc vital, progresia ei poate duce la impotenţă funcţională importantă a mâinilor. Tratamentul cel mai eficient este cel chirurgical şi constă în îndepărtarea minuţioasă a întregului ţesut fibros îngroşat de sub piele, însoţită eventual de remodelarea tegumentului, pentru a permite întinderea completă a degetelor. S-au descris şi proceduri terapeutice alternative, cu eficienţă mai scăzută, cum ar fi: radioterapia, injectarea anumitor substanţe la nivelul îngroşărilor aponevrotice sau secţionarea benzilor fibroase prin microincizii.

Dr. Adriana Radu, medic specialist

chirurgie estetică şi recuperatorie,

competenţe chirurgie plastică şi

microchirurgie reconstructivă

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha