Copiii sunt candidați excelenți pentru lentile de contact

Scris de Dr. Diana Grigoriu 1932 afisari
08:39:55, Vineri 12 Ianuarie 2018
Dr. Diana Grigoriu

Dr. Diana Grigoriu

Medic Specialist Oftalmolog

Clinica de Oftalmologie OFTAPRO
Bd. Marasesti, nr. 15, sector 4, Bucuresti

021 252 52 01 / 021 252 52 17
www.oftapro.ro

Lentilele de contact sunt dispozitive de corecție optică, pe care le aplicăm direct pe suprafața oculară, mai exact pe cornee

Copiii pot purta lentile de contact?

Răspunsul simplu este DA. Copiii sunt interesați de ele pentru că reprezintă o alternativă la ochelari ce le oferă o libertate mai mare de mișcare.

Care sunt avantajele purtării lentilelor de contact la copii?

• o vedere mai clară, iar, în cazul dioptriilor mari corectate prin lentile de contact, acuitatea vizuală devine mai bună

• obțin un câmp vizual mai larg

• pot practica mult mai ușor diverse sporturi individuale și de echipă

• crește probabilitatea să poarte corecția optică necesară dacă dispare teama de a strica sau pierde ochelarii

• creșterea încrederii în sine.

De la ce vârsta este indicat să începem purtarea lentilelor de contact?

Vârsta nu este un criteriu ci atitudinea copilului și a părinților.

Copiii pot deveni purtători de lentile în momentul în care sunt suficient de motivați, sunt responsabili și capabili să respecte cu strictețe regulile de igienă.

Un alt aspect este susținerea din partea părinților. Aceștia trebuie să supravegheze copilul până se deprinde cu rutina să scoată lentilele seara, să nu doarmă cu ele, să le curețe (dacă nu sunt de unică folosință), să schimbe soluția de întreținere, să-și însușiească manevrele de pus și scos lentilele. Copiii se adaptează foarte ușor iar un bun obicei odată însușit, se menține și la vârsta adultă. Instruirea și chiar reinstruirea copiilor și a părinților de către oftalmolog sunt esențiale.

Deci, chiar și copiii de 6-7 ani, dacă sunt motivați și ajutați, reușesc.

În anumite situații, în scop terapeutic, medicul oftalmolog poate indica portul lentilelor de contact chiar de la vârste foarte mici:

după operația de cataractă congenitală fără implant de cristalin

tratamentul ambliopiei (ochiul leneș) - se asociază, de obicei, cu ocluzia temporară (acoperirea) ochiului sănătos. Se pot obţine o integrare mai bună a vederii periferice şi centrale și o vedere binoculară îmbunătățită.

încetinirea progresiei miopiei la copil - Există o tehnică nouă de adaptare a lentilelor de contact - orthokeratologie. Lentile cu un design special realizează o remodelare blanda a corneei pe timpul nopții, permițând astfel copilului cu miopie să vadă bine (fără ochelar sau lentile) pe timpul zilei. Aceste lentile trebuie purtate minim 6-8 ore pe noapte, iar dimineața copilul le scoate. Efectul este total reversibil după 48-72 de ore de la întreruperea purtării lor.

Material optim și modalități de purtare

Medicul oftalmolog va stabili, în urma unui examen oftalmologic complet, dacă pacientul este un bun candidat pentru lentile și care sunt cele mai potrivite pentru el. În cazul copiilor, cea mai bună opțiune sunt lentilele de contact de unică folosință din silicon hidrogel. Din punct de vedere al igienei, acestea sunt cele mai sigure, nu necesită întreținere iar materialele de tip silicon-hidrogel sunt preferate pentru cantitatea mare de oxigen care ajunge la cornee.

Concluzii

Medicul oftalmolog trebuie sa aibă inițiativa și să propună lentilele de contact pentru copii. Mulți părinți, datorita lipsei de informare, consideră că nu se pot purta lentile decât de la vârsta adolescenței.

Copiii sunt foarte entuzias-mați în legătură cu portul acestora, sunt capabili să îngrijească lentilele și au multe beneficii de la purtarea acestora. Lentilele din silicon-hidrogel constituie o opțiune sigură pentru sănătatea ochilor copiilor.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta