11
None

Corectarea cicatricilor

     Cicatrizarea reprezintă procesul fiziologic de vindecare a oricărei plăgi de la nivelul pielii, indiferent de mecanismul de producere (traumatisme, arsuri, intervenţii chirurgicale etc).

     Aspectul unei cicatrici poate fi diferit, în funcţie de suprafaţa şi profunzimea plăgii, localizarea ei, dar şi de modalitatea în care a fost tratată în urgenţă. Toate acestea pot influenţa aspectul şi calitatea viitoarei cicatrici. La toate acestea se adaugă predispoziţia genetică. Altfel spus, fiecare organism este "setat" să producă un anumit tip de cicatrici.

     Există persoane predispuse să formeze cicatrici inestetice (late, hipertrofice, pigmentate, cheloide). Dacă nu putem influenţa predispoziţia genetică spre o cicatrizare vicioasă, în schimb avem la dispoziţie un întreg arsenal de metode terapeutice prin care putem să prevenim formarea unei cicatrici foarte urâte sau să o tratăm.  

           

Prevenirea formarii unei cicatrici urtate

     Procesul de cicatrizare durează aproximativ un an, începând cu momentul vindecării plăgii. Altfel spus, după vindecare începe un proces de maturare a cicatricii, pe parcursul căruia aceasta îşi schimbă aspectul spre mai bine sau, dimpotrivă, spre mai rău. Este bine să ştiţi că, pe parcursul acestei perioade de maturare a cicatricii, se pot aplica diverse tratamente nechirurgicale ce pot influenţa pozitiv aspectul viitoarei cicatrici.

     Printre acestea se enumeră: creme şi unguente (Contractubex, Kelosoft sau alte crème preparate în laborator), siliconul (sub formă de creme sau plasturi, Cymeosyl, Dermatix) sau microinjecţiile intralezionale cu preparate pe bază de cortizon, la care se adaugă presoterapia, precum şi cremele fotoprotectoare. Toate aceste sunt eficiente doar pe parcursul perioadei de maturare a cicatricii.

Tratamentul chirurgical     

    După încetarea procesului de cicatrizare, există doar soluţii chirurgicale. Acestea sunt numeroase, adaptându-se la particularităţile fiecărui caz în parte, în funcţie de aspectul cicatricii, de localizarea şi profunzimea ei, de vechime, culoare etc.

     Printre aceste metode se enumeră:

  • excizia şi sutura: sutura simplă este posibilă atunci când îndepărtarea chirurgicală a cicatricii nu generează un defect de tegument. Este indicată pentru cicatrici de dimensiuni mici sau localizate în zone cu laxitate tegumentară.
  • expanderul tisular: acesta este un balonaş de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se "umflă" în etape, cu ser fiziologic, creându-se astfel un surplus de tegument în vecinătatea cicatricii. Acest surplus de tegument obţinut prin expandare tisulară poate fi folosit ulterior pentru a acoperi defectul rezultat după îndepărtarea chirurgicală a zonei cicatriceale. O astfel de intervenţie asigură un rezultat postoperator optim, dar are dezavantajul unui tratament de durată, care presupune două etape chirurgicale:  
  • grefa de piele - transplantul de piele - este indicat pentru tratamentul cicatricilor cu suprafaţa întinsă, în special în cazul celor retractile, localizate pe zone de mare mobilitate (precum regiunea cervicală, mâini sau zone articulare);
  • dermabrazia - se poate realiza pe regiuni mici sau mai mari, de obicei la nivelul feţei. Operaţia se realizează cu ajutorul unei piese abrazive cuplată la un motor; cu ajutorul acestei piese chirurgul plastician "şlefuieşte" pielea şi îndepărtează iregularităţile şi proeminenţele.

     Prin urmare, cicatricile pot reprezenta un stigmat pe viaţă, creând un prejudiciu estetic important, sursă de importante complexe psihice. Uneori, alături de prejudiciul estetic, pot crea şi un prejudiciu funcţional important (cicatricile dispuse în zone cu importanţă funcţională deosebită, precum comisura bucală, pleoapele, mâinile, regiunea cervicală sau regiunile articulare).

Comentarii


elena

Buna seara,\r\nAm suferit o operatie la pe varful nasului la varsta de un an,din cauza hemangiomului.Acum am 21 de ani,operatia este destul de vizibila dar nu este mare sau lata.Este ,,adanca\'\' ca un ,,sant\'\'.Va rog din suflet daca aveti amabilitatea sa-mi spuneti daca se poate rezolva ceva si dvs ce metoda credeti ca se poate aplica?Va rog!Astept raspunsul dvs,Va multumesc

April 25, 2012, 11:02 p.m.
6
0

Ana

Buna ziuia!\r\nAm niste cicartici survenite in urma taierii situate in partea inferioara a mainii.Au 6 ani vechime,o lungime de cca.4-5 cm si o grosime de cca.0,5 cm .\r\nCe operatii sau proceduri se pot efectua pt estomparea,diminiuarea sau eliminarea lor,cam ce costuri ar fi si spuneti0mi va rog daca v-ati mai confruntat cu astfel de cazuri si ce rezultate ati avut.Va multumesc,cu stima!

May 8, 2012, 9:40 a.m.
10
2

stoian maria

Buna ziua, ma numesc Maria si am 46 de ani .la varsta de 16 ani am suferit de arsuri de gradul 3 si patru( pe picioare ) in urma unui accident de incendiu al locuintei parintilor. Dupa 1 an de zile , in locul unde am fost arsa mi-au crescut cheloizi, care apoi au fost operati cu grefa de piele luata de pe coapsa-partea de susin spitalul de arsi Bucuresti ( dl prof Agripa Ionescu ) aceste operatii au lasat cicatrici vizibile care nu si-au modificat aspectul inestetic nici dupa 30 de ani. In acest sens va adresez intrebarea : Se poate face o corectie estetica in cazul meu cu ajutorul dumneavoastra ?Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat .

July 13, 2013, 12:26 p.m.
12
1

Florentina

Buna seara d-na doctor,\\\\r\\\\nMa numesc Florentina,am 40 ani .\\\\r\\\\nDe la varsta de un an "port " pe fata o arsura ce imi doresc sa nu o mai am .Arsura este pe obrazul stang lunga de 5 cm si lata de 2 cm, pielea nu este cutata, este o arsura curata, daca pot spune asa ceea ce ii multumesc lui D-zeu, dar imi doresc din suflet sa nu o mai am.\\\\r\\\\n Doresc un raspuns din partea d-v.,daca se poate elimina prin interventie chirurgicala.\\\\r\\\\nVa multumesc anticipat

Feb. 8, 2014, 10:44 p.m.
0
2

iuliana

Am o nepotica de 4 ani care in urma cu un an a avut un accident si a ars pe o suprafata de 30% din corp(fata ,maini,picioare)-arsuri de gradul I si II. A fost internata la sp.Grigore Alexandrescu si i s-a facut transplant de piele. Acum cicatricile de arsura sunt mai bine sau cel putin merg spre bine in urma tratamentului cu Dermatix si Contratubex, crema de arnica si galbenele.,dar ce facem cu cicatricile ramase in locurile de unde i s-a recoltat piele(partile interioare ale coapselor si bratul stang) care sunt foarte mari si dure si ii provoaca niste mancarimi teribile in special cand se trezeste.

June 26, 2014, 1:13 p.m.
2
0

mirela

Eu am tenul gras si cand eram mica am avut multe cosusi si puncte negre. Aproape toate punctele negre care erau le-am scos si in urma lor mi-au ramas semne-cicatrici sau gauri pot sa zic. Am tot incercat produse si am mers pe la doctori si din experienta mea va pot zice ca cel mai eficient produs care m-a ajutat sa ma vindec a fost un gel tratament natural pentru cicatrici de la Derma E. La mine a functionat tare bine acest gel si il recomand. Numai bine.

May 7, 2015, 6:48 p.m.
8
0

LORAND

Buna ziua, Ma numesc Lorand si in urma cu 3 saptamani am avut un accident si m-am ales cu o taietura de 4cm lungime pe obraz.\r\nam fost la chirurgie plastica unde am fost cusut, acuma dupa 3 saptamani observ ca cicatricea se vindeca frumos dor ca este mai adanca decat restul pielii. intrebarea mea ar fi daca pot folosi contractubex si in cazul cicatricelor atrofice ?

June 2, 2015, 3:51 p.m.
5
1

luminita andronic

Buna ziua! Va rog mult sa-mi spuneti daca ajuta crema de galbenele in afectiunea sindromului Ehlers-Danlos. Am inteles ca nu exista tratament pentru aceasta boala. Unii spun ca ajuta vitamina C. Eu sper sa fie ceva de ajutor printre tratamentele naturiste, macar. Va rog mult, astept un raspuns...Am niste prietene care deja au fost diagnosticate gr.IV pe linie genetica si sunt disperate. Multumesc si astept raspuns, daca se poate pe email.

July 11, 2015, 3:58 p.m.
2
0

ana

buna ziua,ma numesc ana.acum 35 de ani \\\\r\\\\nam avut un accident m-am ales cu o arsura gr Iv pe fata aproape toata partea stinga,am fost la bucuresti si m-ia facut transplant de piele.dar nu stiu de ce am ramas cu un semn foarte viziil .as dori daca se poate sa-mi spuneti si mie ce unguente pot folosi,si daca va dispareasemnul.va mutumesc.

Nov. 18, 2015, 6:17 p.m.
7
1

adina

Va pot zici din experienta ca am folosit gelul pentru cicatrici de la Derma E si e f bun, il recomand. Va recomand sa il folosit impreuna cu un scrubul pt cicatrici, tot la firma asta. Eu le-am folosit impreuna sirezultatele sunt pe masura.

Jan. 27, 2016, 8:03 p.m.
7
0

speranta visan

Buna seara, am 54 ani si la varsta de 9 ani am avut arsuri pe fata de gradul 2 si 3.Am facut multe operatii de transplant Am o portiune pe fata care a ramas f. inchisa la culoare in urma accidentului si pe care nu s-a putut face operatie.Se mai poate face ceva sa-si mai revina la culoare? In ce priveste grefele, se mai pot face tratamente pentru inbunatatirea aspectului? Terapia cu microace (dermapen) este indicata pentru grefe? Multumesc, cu stima.

Jan. 30, 2016, 6:42 p.m.
1
0

Elena

Bună seara! Am 16 ani și în urma cu 14 ani am avut arsuri pe picioare , maini si abdomen de gradul 3 și 4 ... doctorii au spus ca nu poate sa îmi facă nimic deoarece eram prea mica... mă interesează care metoda ar fi mai benefica pentru a nu-mi lasă urme prea vizibile , transplantul de piele sau operația cu laser? Sau dacă după atâta timp se pot recurge și la alte metode pentru îmbunătățirea pieli . ..!? Mulțumesc !

Aug. 4, 2016, 1:03 a.m.
0
0

Mastromarino Daniela

Buna ziua.Am 39 de ani si la varsta de 6 ani am suferit o arsura.In urma arsurii am ramas cu cicatrici cheloide la nivelul sternului.Imi puteti spune daca prin dermabrazie pot fi inlaturate? Multumesc!

Jan. 28, 2017, 10:04 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va rugam sa contactati Dr. Cristina Brezeanu, Tel: (+)40 745175817, brezeanu_cristina@yahoo.com

Jan. 28, 2017, 11:13 p.m.
0
0

Nico

Buna ziua, ma numesc Nicoleta si am 32 de ani si am o cicatrice keloida pe picior destul de intinsa, in urma unui accident cu apa clocotita la varsta de 6 ani. Se mai poate face ceva acum, estetic vorbind? Va multumesc!

July 9, 2017, 4:39 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha