None

Corectia presbiopiei Actualitati

www.amaoptimex.ro

Acomodaţia este calitatea cristalinul natural (lentila ochiului) prin care acesta îşi modifică forma pentru a ne permite să vedem bine la toate distanţele. Amplitudinea cu care cristalinul îşi modifică forma scade odată cu înaintarea în vârstă. Undeva după vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut, şi anume scăderea capacităţii de a vedea aproape. Acest fenomen, numit presbiopie, este fiziologic, nimeni nu face excepţie, nici cei care nu au purtat ochelari niciodată. Ochelarii sunt necesari doar pentru vederea de aproape, iar dioptriile lor cresc mai accentuat până la vârsta de 50 de ani, dar între 50 şi 60 de ani progresia lor este mai lentă.

“Cauza” apariţiei presbiopiei este “trecerea timpului”, adică înaintarea în vârstă. Acest fenomen este foarte neplăcut şi, de multe ori, foarte greu de acceptat. În prezent nu sunt cunoscute metode pentru a împiedica apariţia presbiopiei. Avem însă la dispoziţie mai multe metode de corectare a acesteia, cea mai la îndemână fiind purtarea ochelarilor.

Ochelarii pot fi monofocali, adică doar pentru aproape, bifocali (cu pastilă), realizând corecţia vederii atât la distanţă cât şi de aproape, iar cei mai moderni sunt ochelarii progresivi sau multifocali, care au mai multe dioptrii pe aceeaşi lentilă, oferind o vedere bună la toate distanţele - spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se văd zonele de dioptrii diferite. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “opţiuni”, adică pot fi: fotocromice (heliomate) - care se închid în funcţie de cantitatea de UV, lentile cu protecţie pentru computer, tratament antiaburire, antizgâriere şi, nu în ultimul rând, tratament antireflex, care nu oferă protecţie ci o vedere mai clară şi înlătură reflexiile deranjante.

Lentilele de contact reprezintă o altă variantă de corectare a presbiopiei, existând lentile de contact bifocale sau multifocale. ”Monovision”, adică vederea monoculară, este o metodă prin care un ochi se corectează cu lentilă de contact pentru a vedea bine la distanţă, iar celălalt pentru a vedea bine la citit, această metodă nefiind acceptată de mulţi oameni.

Chirurgia refractivă prin tehnica PresbiLasik este în testare şi nu oferă soluţii mulţumitoare şi permanente pentru corectarea presbiopiei. ”Monovision”, adică vederea monoculară, prin tehnica laser (Lasek, PRK, Lasik) oferă o soluţie similară cu cea oferită de lentilele de contact, numai că este permanentă, definitivă.

Cea mai pusă la punct şi la modă metodă de corectare a presbiopiei este cea chirurgicală şi constă în schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Metoda oferă o satisfacţie foarte mare presbiopilor, dar cu condiţia de a se face la amândoi ochii. Marele avantaj pe care îl oferă această metodă este că respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodată să poarte ochelari de vedere şi nu va mai face cataractă.

Noutatea o reprezintă cristalinele multifocale personalizate. Beneficiarii acestui tip de cristalin personalizat sunt cei care până acum nu se puteau gândi la o astfel de operaţie din cauza dioptriilor extreme (miopie, hipermetropie, astigmatism). Acest tip de cristaline este disponibil la comandă. În urma unor măsurători, cristalinul va fi produs personalizat. După operaţie pacientul nu mai are nevoie de ochelari nici pentru distanţă şi nici pentru citit.

Satisfacţia oferită de implantul de cristalin multifocal sau multifocal personalizat este majoră, pacientul parcă renaşte. Putem vorbi de o „restaurare a vederii”. Datorită tehnicii moderne, operaţia se face fără internare, cu anestezie locală, fără sutură (cusătură), durează în jur de 7 minute, recuperarea este rapidă, iar rata de reuşită este de peste 99%.

Există şi alte metode, care în momentul de faţă sunt experimentale, precum implantarea de cristalin artificial acomodativ. Aceste tehnici sunt în curs de dezvoltare, neavând proba timpului.

În concluzie, după vârsta de 40 de ani, este bine să vizitaţi medicul oftalmolog pentru a găsi o metodă de corecţie a presbiopiei care să vi se potrivească cel mai bine.

Dr. Andrei FILIP

Medic Specialist Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.drfilip.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha