None

Cu ce se confruntă medicul dermatolog în România anului 2016

Principala problemă pe care am identificat-o în dermatologie în ultimii ani este reducerea continuă a numărului de paturi de spital dedicate dermatologiei. Este o tendință națională datorată încercării de reducere a costurilor și alinierii la tendințele occidentale dar la noi, datorită condițiilor oferite pacienților, tendnţa va duce la scăderea calității actului medical și Mari pericole pentru sănătatea populației. Faptul că mai mult de jumătate din populația țării trăiește în mediu rural, având un nivel de educație limitat și acces redus la servicii de sănătate duce la diagnosticarea tardivă a bolilor de piele ale acestora și deci la  tratamente mai costisitoare și de lungă durată. Propagarea remediilor naturiste care se bucură de campanii agresive de publicitate și se remarcă prin lipsa unui control al calității produselor duce de asemenea la apariția de complicații nedorite și întârzie prezentarea la medicul specialist. Alte probleme ar fi dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine și eficiente sau dificultăți în aprovizionarea cu acestora. Din fericire arsenalul terapeutic se îmbogățește an de an. Terapiile biologice au fost o revoluție în tratamentul psoriazisului. Acum apariția medicamentelor biosimilare sunt o speranță în reducerea costurilor acestor terapii. Noi molecule terapeutice în melanom prelungesc speranţa de viaţă a acestor pacienţi. Terapii topice mai eficiente au apărut pe piață folosite în tratamentul rozaceei, acneei și chiar în dermatita atopică. Progresul este la ordinea zilei și eu personal particip la studii internaționale cu noi molecule terapeutice.

Din păcate încă ne confruntăm în mileniul III cu cazuri de scabie și pediculoză, iar manifestările venerologice se răspândesc mai ușor datorită mobilității mai mari a populației. Patologia oricărei clinici de dermatologie este variată. Psoriazisul, ulcerul de gambă, eczemele dar și afecțiunile micotice, bacteriene și virale ocupă locuri fruntașe în diagnosticele de internare. În unele clinici se tratează și neoplasmele cutanate. Nu dispunem de date statistice credibile a incidenței afecțiunilor dermatologice în populație, dar recent Societatea Română de Dermatologie a inițiat un registru național de boli dermatologice care va duce la îmbunătățirea cunoașterii răspândirii afecțiunilor în populație pe lângă alte beneficii.

Prof. Dr. Laura Gheucă Solovăstru, Şef al Clinicii de Dermatologie şi Venerologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha