Cu mai multă comunicare, n-ar fi atâtea reclamații, atâta înverșunare la adresa medicilor

Scris de Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu 922 afisari
10:03:12, Luni 16 Ianuarie 2017

Mortalitatea maternă s-a menținut in România la niște valori mult prea mari față de media din Uniunea Europeană, la fel ca și cea infantilă la care suntem pe primul loc în Uniunea Europeană. La cea maternă, ea este direcționată din două părți, de avorturile de cele mai multe ori ilegale, în scădere totuși, pe de o parte, iar pe cealaltă parte ea provine din evenimentele obstetricale asociate nașterii. Întotdeauna pe primul loc în această ecuație a nașterii cu mortalitate maternă, stă, cel puțin pentru România, hemoragia, sângerarea și abia apoi tromboembolismul pulmonar sau boala tromboebolică, cum este în țările din vestul Europei; acolo aceasta este pe primul loc.

Ce ar trebui făcut? Cred că în continuare aceste lucruri provin în special din zonele mai puțin dotate din punct de vedere sanitar, din lipsa de personal, din lipsa de logistică, din lipsa de anesteziști de cele mai multe ori pentru că, din păcate, sunt multe maternități, neașteptat de multe, care funcționează cu anesteziști doar pe perioada dimineții, iar după-amiaza și noaptea doar prin chemarea acestora, atunci când este posibil. Lipsa produselor derivatelor din sânge este o realitate evidentă. Spitalele care oferă naștere nu oferă toate, aceeași siguranță pe care o oferă un spital mare județean sau universitar. Constatând analiza deceselor, cauzele provin și din transportul deficitar, lipsa unor drumuri, lipsa unor mijloace de a ajunge rapid sau de a transporta un caz grav la un spital foarte dotat. Cred că dacă toate maternitățile ar fi dotate  cu tot ce trebuie, incluzând și personalul calificat, nu numai ecografe și ziduri frumoase, atunci ar scădea și mortalitatea maternă. După douăzeci și ceva de ani, nu sunt decât niște îmbunătățiri de suprafață și lipsa unor spitale adevărate îsi pune amprenta.

Cred că medicii se confruntă zilnic cu acuratețea diagnosticului și a conduitelor terapeutice. Ideea este că, în continuare, sunt numeroase anomalii fetale nedepistate, cu toată tehnologia performantă acolo unde este existentă. În continuare sunt nemulțumiri ale pacientelor legate de conduita, comportamentul medicilor, de înțelegerea, de capacitatea și disponibilitatea lor de a explica diagnostice, de atitudini. Din păcate se constată o mare diferență între orașele mari, să spunem, universitare– spitalele sau clinicile universitare - și zonele în care nu sunt aceste facilități, acele orașe mai mici sau servicii de ginecologie mai mici care se confruntă cu reale probleme din aceste puncte de vedere. Sigur, este o diferență mare, care trebuie recuperată, trebuie încercat să uniformizăm serviciile de obstetrică – ginecologie în toată țara.

În plus sunt convins că în orice situație, dacă este abordată corect de către medic, etic, prin multă comunicare, nu s-ar ajunge la atâtea reclamații, la atâta înverșunare la adresa medicilor.

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie

Taguri: Dr. Radu Vlădăreanu
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici