14
None

Cum să ne îmbunătăţim protecţia solară

Produsele de protecţie solară sunt indispensabile pe perioada verii, însă adesea acestea trebuie completate de alte măsuri pentru a preveni eficient afecţiunile cu adevărat grave, cum ar fi melanomul (cancerul de piele).

Soarele verii este atât un prieten cât şi o provocare pentru organism. Ne putem bucura de mai multă mişcare în aer liber iar starea de spirit este la cote ridicate, însă nu trebuie să uităm că expunerea prelungită poate cauza atât probleme  pe termen scurt, cum ar fi arsurile solare, cât şi boli care ne pun viaţa în pericol.

Melanomul, una dintre cele mai frecvente forme de cancer cutanat, se regăseşte în topul ameninţărilor grave rezultate din expunerea solară. În ciuda campaniilor din ultimii ani şi a numărului tot mai mare de persoane care utilizează creme solare, numărul de cazuri de melanom a crescut constant. Cauzele acestui fenomen nu sunt încă suficient de clare, dar există tot mai multe voci care arată cu degetul spre distrugerea stratului de ozon. Cu cât stratul de ozon este mai subţire cu atât cantitatea de radiaţii UVB care ajunge la noi creşte, rezultatul fiind afectarea ADN-ului pielii şi a membranelor mucoase şi, posibil, cancer, cataractă, etc.

Să vedem însă care sunt factorii de risc pentru melanom şi pe care dintre ei îi putem influenţa. Principalii factori de risc sunt: istoricul familial, numărul de aluniţe de pe piele, utilizarea aparatelor de bronzat, tenul deschis, pistruii, arsurile solare grave şi expunerea la radiaţii UV.

Avem trei factori de risc pe care îi putem ţine sub control, reducând riscul acestei afecţiuni:  utilizarea aparatelor de bronzat , arsurile solare grave şi expunerea la radiaţii UV.

Măsuri de prevenţie

Alegeţi o cremă de protecţie solară capabilă să vă protejeze de tot spectrul UV – UVA, UVB şi nu lăsaţi totul în seama ei.

Dacă aţi aplicat crema nu înseamnă că trebuie să petreceţi mai mult timp în soare sau să uitaţi de celelalte recomandări. Studiile recente arată că persoanele care folosesc creme solare des, tind să sufere arsuri mai grave decât cele care nu folosesc creme decât uneori dar se protejează cu pălării şi îmbrăcăminte. De asemenea, nu trebuie să  cădem în capcana falsei siguranţe oferită de o cremă cu o valoare SPF foarte mare. Diferenţa de protecţie între o cremă SPF 50 şi una SPF 100 este neglijabilă, iar protecţie totală nu există.

Protejaţi-vă atunci când este posibil cu o pălărie care să apere ochii, fruntea, urechile şi ceafa, cu ochelari de soare şi haine largi, in culori deschise. Acest lucru este cu atât mai important pentru cei mici. Evitaţi orele cu soare puternic, de regulă între 10 şi 16 şi folosiţi protecţie chiar şi în zilele noroase. Circa 80% din radiaţiile UV pot penetra stratul de nori.

Apelaţi la suplimente, cum ar fi vitamina D, care potrivit anumitor studii poate reduce riscul de cancer de piele. O altă tendinţă care începe să câştige teren este utilizarea unor creme bogate în antioxidanţi. Aceştia pot repara distrugerile ADN-ului, produse de soare. Licopenul, prezent din belşug în roşii, este o altă armă împotriva efectelor negative ale soarelui. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care au consumat 5 linguri de pasta de roşii pe zi timp de 3 luni au dat dovada de o protectie sporită a pielii.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de importanţa monitorizării pielii. Examinaţi-vă pielea, fiţi atenţi la aluniţe noi, cu forme neregulate sau dureroase şi încercaţi să apelaţi cel puţin odată pe an la controlul unui medic dermatolog. Făt Ioana, asistent de farmacie Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha