De ce devenim obezi

Scris de Dr. Haris Ciuchi, doctor în ştiinţe medicale 1904 afisari
13:20:57, Luni 06 Octombrie 2014

Obezitatea este o afecţiune nutriţional-metabolică, cu largă răspândire în lumea contemporană, caracterizată printr-un exces ponderal considerabil. Se produce printr-un aport alimentar crescut, la subiecţii cu o anumită predispoziţie genetică şi generează numeroase complicaţii cardiovasculare, metabolice, locomotorii şi de altă natură. Tratamentul ei de bază este dietetic.

Frecvenţa obezităţii este în creştere alarmantă. Prevalenţa obezităţii se ridică o dată cu vârsta, fiind mai mare la sexul feminin. Prin complicaţiile pe care le produce, obezitatea scurtează durata medie de viaţă cu circa 9-10 ani.

Marea majoritate a oamenilor suferă de ”obezitate comună (idiopatică)”, pentru care nu s-a identificat o cauză primară evidentă. Mecanismele posibile ce pot duce la creşterea în greutate sunt fie o depunere în exces de grăsime în adipocite, fie o scădere a utilizării grăsimilor.

La început este prezent doar excesul ponderal ca atare, evidenţiat prin aspectul somatic, măsurarea pliului cutanat, măsurarea circumferinţei taliei şi prin cântărire. Treptat, din pricina încărcării hemodinamice şi respiratorii, apar palpitaţii, dispnee de efort, edeme maleolare. De asemenea apar dureri articulare, în special în zonele suprasolicitate: glezne, genunchi, lombe. Ulterior apar simptomele legate de complicaţii.

Obezitatea poate îmbrăca un aspect generalizat sau un aspect segmentar: tipul ”android”, în care ţesutul adipos predomină la nivelul trunchiului, şi tipul “genoid”, cu o predominanţă a ţesutului adipos în jumătatea inferioară a corpului. O atenţie deosebită se acordă obezităţii androide (viscerale sau abdominale), care reprezintă un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare şi diabet.

Unele forme particulare de obezitate se întâlnesc în cadrul sindroamelor genetice. De asemenea, obezitatea există ca o manifestare secundară în cadrul mai multor boli şi sindroame endocrine.

Complicaţiile obezităţii sunt în principal cardiovasculare şi respiratorii dar şi în secundar, ale aparatului osteo-articular, digestive, genital (la femei) şi ale sistemului neuropsihic

Comentarii
Andrei
interesant articol, poti suferi de asa multe boli daca mananci ceea ce iti place
20 Ianuarie 2015, 18:52:38 Scor: 0 Aproba Dezaproba
and
poate un consum care nu combina carnea lactatele oualele si dulciurile/inghetatele ci le consuma la intervale intre ele si mai rar pe langa alte tipuri de mancare...
27 Martie 2015, 18:37:25 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul: