50
None

De ce ecografia de sold la nou-nascut

Motto: “Mai bine o ecografie astăzi decât un mers șchiopătat mâine!” - Reinhard Graf, “părintele ecografiei de șold”.

     Istoria ecografiei de șold la nou-născut începe în urmă cu 30 de ani, când Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de șold și de urmărire a evoluției spontane și sub tratament a acestei afecțiuni. A adus o contribuție fundamentală în eradicarea luxației de șold în țări europene ( Austria, Germania, Suedia) prin introducerea unui Program Național de Screening al displaziei de șold prin ecografie.

     La noi în țară, din păcate, până acum nu s-a realizat o depistare sistematică, nici clinică și cu atât mai puțin ecografică. Această depistare deficitară se reflectă prin numărul mare de intervenții chirurgicale la nivelul șoldului, ce au loc în toate centrele medicale din țară cu profil de ortopedie pediatrică.

     Displazia de șold, deși este frecventă în țara noastră, trece deseori neobservată până la vârsta mersului, atunci când singurul tratament posibil este cel chirurgical. În formele mai puțin severe displazia de șold nediagnosticată și netratată la timp va duce la deterioararea articulației șoldului, soldată cu dureri la vârsta de adult tânăr, conducând în final la coxartroză.

     Displazia de șold este caracterizată printr-o dezvoltare întârziată, anormală a structurilor ce compun articulația șoldului.

     Acesta este un stadiu premergător al luxației de șold, de aceea depistarea și tratarea în primele luni de viață duce la dezvoltarea unui șold normal. În mod eficient, numai ecografia poate depista precoce displazia de șold, deoarece la examenul clinic pot scăpa cazuri nediagnosticate, iar examenul radiologic nu este indicat din două motive:

  • șoldul până la 3-4 luni este format din țesuturi moi, cartilaginoase ce nu pot fi vizibile radiologic, examinarea fiind incertă;
  • riscul iradierii țesuturilor aflate într-o rată mare de multiplicare și dezvoltare în primele luni de viață;

     Pentru depistarea rapidă și exactă a displaziei de șold la nou-născut și sugar ecografia are un rol incontestabil, deoarece:

  • oferă detalii de finețe asupra structurii șoldului, acesta putând fi măsurat cu exactitate;
  • permite aplicarea unui tratament precoce, perfect adaptat fiecărui tip de șold în parte;
  • permite urmărirea evoluției pe tot parcursul aplicării tratamentului;
  • oferă imagini importante în timpul mișcării șoldului (în dinamică);
  • este neiradiantă și netraumatizantă.

     Pentru a depista și trata corect o displazie de șold este nevoie de implicarea atât a medicului cât și a părinților. Fiecare în parte are datorii și responsabilități. Medicul, fie că este ortoped pediatru, neonatolog, pediatru sau medic de familie, are datoria să informeze părinții despre această boală și despre consecințele grave ale unui diagnostic tardiv, dar responsabilitatea de a aduce copilul la medic aparține părinților. Deasemenea, pentru aplicarea și monitorizarea corectă a tratamentului este necesară o bună colaborare între părinți și ortopedul pediatru.

     Cele 10 minute dedicate unei ecografii de șold la nou-născut sau sugar, pot preantîmpina luni de zile de suferință în urma imobilizării în gips și/sau tratamentului chirurgical și de recuperare postoperator.

Comentarii


ionut c

Buna seara, am facut fetitei ecografie la 4 luni si mi s-a spus ca datele sunt la limita inferioara normala. Am purtat o luna 2 pampersi dupa care am revenit la ecografie. Dreapta este OK dar soldul stang nu a evoluat foarte bine. Unde pot gasi datele exacte ale unui sold normal (caracteristici unghiuri, etc)?

June 20, 2011, 12:32 a.m.
11
0

silvia

Buna ziua, am o fetita de 2 luni si 3 sapt care are pliurile asimetrice ,mai exact are un pliu in plus la piciorusul stang lucru care m-a dus cu gandul la displazie de sold si pt linistea mea am mers la un doctor pediatru-orotped.La control ni s-a spus ca totul este ok in urma unei ecografii cu urmat. rezultate: -sold drept:alfa-57 grade,beta:67 grade,cap femural centrat,acoperire osoasa redusa ,buna acoperire cartilaginoasa. -nucleu de osificare prezent -sold stang:alfa:60 grade,beta:61 grade,cap femural centrat cu buna acoperire osoasa si cartilaginoasa. Ni s-a recomandat sa nu o punem in premergator niciodata si sa nu o ajutam sa mearga ,va merge singura.As dori si parerea d-voastra legata de rezultatele ecografiei .Va multumesc anticipat

March 15, 2012, 10:16 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha