15
None

Diabetul zaharat şi obezitatea

Pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt în majoritate supraponderali sau obezi și au, în general, un stil de viață care a contribuit, alături de alți factori, la apariția afecțiunii. Principala cauza a diabetului zaharat este insulinorezistenţa, care conduce în timp la epuizarea relativă a insulinei. Insulinorezistenţa reprezintă factorul de legătură între cele două boli, cu precizarea că, în cazul obezității, aceasta este o consecință, pe când la diabet este cauza principală de declanșare a bolii.

Mulți pacienți sunt asimptomatici, lucru ce face ca boala să fie descoperită tardiv în momentul în care complicațiile s-au instalat deja. Din tabloul simptomatic fac parte:

• poliuria (creșterea numărului de micțiuni zilnice)-se poate ajunge şi până la 4-5 L/24ore

• polidipsia (sete greu de controlat) care apare datorită deshidratării secundar pierderilor urinare

• scădere importantă în greutate

• astenie fizică și psihică

• crampe și fasciculații la nivel muscular

• apariția a numeroase infecții cutanate, urinare şi genitale (rebele la tratament)

• tulburări vizuale

Persoanele diagnosticate cu diabet tip II şi care nu respectă tratamentul sau regimul igieno-dietetic al acestei afecțiuni prezintă un risc înalt de a dezvolta diferite complicații. Un nivel crescut al glicemiei sanguine, pe termen lung are repercusiuni asupra ochilor (cu apariția retinopatiei), rinichilor (nefropatie diabetică) şi nervilor (neuropatie diabetică). De asemenea diabeticii sunt predispuși datorită afectării vasculare şi nervoase către apariția şi formarea de ulcere la nivelul membrelor inferioare (leziuni extrem de greu de tratat).

Recomandări:

Dieta se individualizează în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate, gradul de efort fizic, preferințe, tradiția locală, nivelul de cultură.

Carbohidrații joacă un rol extrem de important în dieta persoanelor cu diabet. În momentul de față se știe faptul că alimentele pot fi împărțite în funcție de indicele lor glicemic (IG). Cu ajutorul IG se cuantifică rapiditatea cu care crește glicemia în urma ingerării unui aliment. Astfel consumul alimentelor cu un IG înalt trebuie evitat deoarece crește riscul de apariție a hiperglicemiei şi a dezechilibrării unui diabet zaharat.

Alimente de evitat: mălaiul, chipsurile, ciocolata, înghețata, prăjiturile, mierea, brioșa, băuturile carbogazoase îndulcite, alcoolul, pâinea albă, piureul de cartofi, cartofii prăjiți, lasagna, castanele, pizza şi mâncarea tip fast-food.

Alimente recomandate: fasolea verde, fasolea albă, mazărea verde, morcovii, țelina, sfecla de zahăr, roșiile, broccoli, varza, dovleceii, castraveții, ardeiul gras, soia, prazul, măslinele, ciupercile, cireșele, lămâia, gutuile, grapefruitul, căpșunile, pomelo, perele, fructele de pădure, merele, înghețata cu fructoză, iaurt, lapte, cerealele integrale (fără zahăr).

În ce privește aportul de proteine şi grăsimi este important ca pacientul diabetic să nu facă abuz. Este cunoscut faptul că diabetul se asociază frecvent cu hipercolesterolemia şi implicit cu bolile cardiovasculare, lucru ce impune o atenție deosebită când vine vorba de alimentație.

Alimente permise: carnea de pui, curcan, pește, proteine de origine vegetală (mazăre, linte, soia, nuci), brânză şi produse lactate cu un conținut scăzut în grăsime, ouă (nu mai mult de 2 ouă pe săptămână), ulei de măsline, ulei de rapiță.

Alimente care trebuie consumate cu moderație: carnea de porc, vită, mezelurile, cârnații, laptele şi brânzeturile grase, cașcavalul, untul, prăjiturile şi produsele de patiserie.

Când trebuie monitorizată glicemia?

În cazul în care faceți insulină este bine să vă monitorizați glicemia înainte de fiecare masă pentru a putea astfel adapta tratamentul în funcție de acestea. Dacă sunteți sub tratament cu antidiabetice orale nu este necesară o monitorizare zilnică. De asemenea când apar transpirații, senzația de greață, uscăciunea gurii, tulburările de vedere sau confuzie, monitorizaţi-vă de urgență glicemia.

Suplimentul alimentar DAITAB tablete este un produs 100% natural din plante medicinale ayurvedice care susțin menținerea concentrației normale de glucoză în sânge prin reglarea secreției de insulină la nivelul pancreasului, utilizarea periferică a glucozei la nivel celular, inhibarea absorbției glucozei în intestin, reducerea poftei şi dependența de dulce. Susține funcționarea normală a metabolismului lipidic şi proteic care pot fi dereglate în cazul diabetului. Substanțele bioactive din DAITAB au un rol important în prevenirea complicațiilor cronice cauzate de hiperglicemie care se manifestă la nivelul sistemului nervos, al rinichilor, vaselor de sânge sau al ochilor.

Antioxidanții din extractele din plante neutralizează radicalii liberi, susțin imunitatea şi respirația celulară şi întârzie procesele degenerative şi evoluția unor boli cronice datorită stresului oxidativ.

Modul de utilizare şi doza recomandată:

Adulți: câte 1-2 tablete de 2-3 ori pe zi.

Se administrează înainte de masă sau la o oră după masă.

Utilizarea este de minim 30 de zile şi se poate prelungi până la 6 luni.

Momordica Charantia este o plantă tropicală și subtropicală din familia Cucurbitaceae, regăsită pe scară largă în Asia, Africa și Caraibe, cultivată pentru fructele sale comestibile dar care sunt foarte amare la gust. Planta are frunze simple, de 4-12 cm cu trei până la șapte lobi adânci separați. Fiecare plantă are și flori femele dar și masculi de culoare galbenă.

Fructele (folosite în scopuri medicinale) au un exterior cu negi și o formă alungită. În secțiune transversală este goală și cu un strat relativ subțire de pastă, care înconjoară cavitatea centrală umplută cu semințe plate mari și pulpă. Fructele sunt adesea consumate în stare proaspătă sau atunci când încep să se îngălbenească. În această etapă a coacerii, pulpa este crocantă și cu o textură apoasă, similară cu cea a castravetelui sau a ardeiului gras verde, dar cu un gust amar. Coaja fructului este comestibilă și fragedă.

Momordica charantia (Castravete amar) - menține nivelul normal al glicemiei sanguine în special la persoanele cu diabet zaharat (tip I și II) prin intermediul polipeptidei-p care stimulează celulele β-pancreatice asigurând creșterea secreției de insulină proprie. Ajută la menținerea, în sânge, a nivelului normal al trigliceride lor, colesterolului și raportului LDH/LDL. Prin menținerea la nivel normal a lipidelor și glicemiei sanguine, sunt prevenite complicațiile cronice ale diabetului.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha