31
None

Diagnosticul serologic al hepatitei C în centrele de transfuzie

Dintre hepatitele virale - A, B, C, D, E, G - doar hepatita B şi hepatita C pot duce la cronicizare şi la ciroză,  fiind o problemă importantă de sănătate care ridică mult costurile îngrijirilor medicale în societatea românească. Depistarea bolnavilor cu hepatită B sau C în România nu este efectuată sistematic sau  după un program coerent de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, ci se face absolut întâmplător, cu prilejul unor evaluări paraclinice aleatorii, foarte rar în urma unui consult la medicul de familie sau cu prilejul unei acţiuni de donare de sânge făcute din proprie iniţiativă sau datorită apelurilor umanitare de donare de sânge pentru  colegi, rude, vecini etc.

Dacă o hepatită de tip A are o simptomatologie foarte zgomotoasă şi se vindecă fără sechele, o hepatită de tip B sau C trece neobservată de cele mai multe ori, dar evoluţia naturală a bolii este mult mai gravă: 5-25% dintre bolnavi evoluează spre ciroză şi dintre aceştia 25% vor dezvolta un hepatocarcinom.

Deşi prognosticul acestor hepatite este grav, nu există un program de screening al populaţiei, din cauza costurilor destul de ridicate ale testelor de laborator şi a nivelului educaţional redus.

Diagnosticul paraclinic este foarte important în hepatita C şi constă în:

1. Tehnica specială folosind enzime imune - EIA (ELISA)

Anticorpii anti-HCV sunt detectaţi printr-o tehnică EIA=enzyme immuno-assay. Cea de-a treia generaţie de astfel de teste, care este folosită în prezent, este mult mai specifică şi sensibilă faţă de cea folosită anterior. Cu toate acestea, şi cu această tehnică modernă pot apărea rezultate fals pozitive/negative. Testele de confirmare sunt obligatorii pentru diagnostic.

2. Reacţia de polimerizare în lanţ

Cea mai bună metodă de confirmare a diagnosticului de hepatita C este reacţia de polimerizare în lanţ (PCR= polymerase chain reaction), care depistează ARN-ul virusului hepatic C. Prezenţa în sânge a ARN HVC indică o infecţie activă.

3. Testele de recombinare imună

Aceste teste sunt folosite tot pentru confirmarea reactivităţii anticorpilor anti-HCV. Serul pacientului este incubat pe un mediu de nitroceluloză pe care exista 4 proteine virale recombinate. Modificarea culorii indică faptul că anticorpii anti-HCV aderă la aceste proteine. În diagnosticul paraclinic al donărilor de sânge este foarte importantă precocitatea detecţiei, care diferă în funcţie de testul folosit.

PCR - moment 0

Ortho HCV - 2.3 zile

Murex Ag/Ab - 6 zile

Monolisa Ag/Ab Ultra – 8 zile

Vitros Eci - 20 zile

Ortho HCV – 21 zile

Monolisa anti HCV plus-23 zile

În centrele de transfuzie sanguină din România se utilizează, pentru testarea fiecărei unităţi de sânge donat, testele ELISA de a treia generaţie, care sunt foarte bine cotate şi care, completate de o tehnică corectă, asigură o triere bună a sângelui, ca scop principal, şi asigură o eficientă depistare a persoanelor cu anticorpi antihepatita C, care nu au nicio simptomatologie.

Sângele cu anticorpi anti-HCV prezenţi este distrus prin incinerare, iar donatorii găsiţi pozitivi în testul de triere serologică urmează o investigare mai amplă, confirmarea serologică fiind făcută cu teste de recombinare imună la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti. Aceşti pacienţi sunt apoi îndrumaţi spre efectuarea viremiei pentru diagnosticul de certitudine şi apoi spre medicul de familie sau hepatolog, pentru examen de specialitate, consult clinic, evaluare generală, urmată de iniţierea tratamentului.

Astfel, prin activitatea de evaluare biologică a sângelui donat, centrele de transfuzie asigură şi un screening al unui grup populaţional cu vârste între 18 şi 55 ani, pentru o boală a cărei prevalenţă nu se cunoaşte exact în România, hepatita C, şi care, nedepistată la timp, implică ulterior, prin cronicizare, costuri de îngrijiri medicale foarte mari.  

Comentarii


marian

Am tinut un tratament tbc (am fost caz mdr).apoi am fost depistat cu virusul Hepatita C.am urmat tratament cu peginterferon alfa 2a si copegus timp de 1 an.iar in prezent testul vhc tot pozitiv mia iesit.iar viremia la 6 luni dupa terminarea tratamentului mia iesit nedetectabil.acum la 1 an dupa terminarea tratamentului am inteles ca este cu plata viremia..cu toate ca sunt asigurat..unde as putea merge sa pot face un Rmn la ficat? Dar sa nul platesc la pret intreg.0785.088.521.multa sanatate tuturor

June 27, 2014, 9:51 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha