Durerea de cap

Scris de Dr. Anca Gostian-Culda,medic primarATI;Dr. Monica Ghit 2496 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010

Este, probabil, cel mai frecvent tip de durere. Orice om a suferit, cel puţin o dată în viaţă, de durere de cap. Dar, nu numai frecvenţa deosebit de mare este importantă, ci şi impactul asupra noastră, în viaţa de zi cu zi, deoarece, necontrolată sau netratată, durerea de cap influenţează puternic în sens negativ calitatea vieţii. Cu alte cuvinte ne afectează performanţa în toate domeniile, socioprofesionale, dar şi în cel personal - la serviciu nu mai suntem la fel de creativi sau productivi, comunicarea cu cei din jur este dificilă.

De aceea, tratamentul este esenţial, iar medicul trebuie să facă tot posibilul - şi aici mă refer la toata gama de terapii, de la medicamente pana la psihoterapie –, pentru a ajuta oamenii să treacă peste episodul dureros. Este important a se face un diagnostic diferenţial între diverse tipuri de dureri de cap, deoarece, deşi simptomatologia este uneori atât de asemănătoare, diagnosticul este diferit.

În continuare, aş vrea să mă refer la câteva tipuri de durere de cap, pentru a ajuta cititorii să înţeleagă mai bine acest fenomen.

Durerea de stres are, de obicei, o intensitate moderată, nu împiedică efectuarea activităţilor zilnice, apare la trezire şi poate fi însoţită de dificultatea de a adormi şi de a dormi, oboseală cronică, iritabilitate, tulburări de concentrare, dureri musculare generalizate. Pot exista însă cazuri în care durerea este severă, continuă sau intermitentă.

Durerea de tip migrenos apare într-o diversitate de combinaţii care includ: durere moderată până la severă, sensibilitate la lumină, zgomot şi mirosuri, vedere înceţoşată, greaţă, vărsătură, oboseală, ameţeală, puncte strălucitoare sau lumini, puncte negre, linii ondulate sau zimţate etc.

Durerea de tip ciorchine poate apărea ca o durere intensă pe o singură parte, descrisă ca având un caracter de arsură, pulsatilă sau constantă, localizată în spatele unui ochi, poate dispărea doar pentru a reapărea mai târziu în cursul aceleiaşi zile. Cei mai mulţi prezintă una sau mai multe episoade pe zi în timpul unei perioade dureroase. Durerile apar foarte regulat, de obicei la acelaşi moment în fiecare zi, şi adesea trezesc persoana la acelaşi moment în cursul nopţii.

În sinuzită apare o durere profundă şi constantă la nivelul pomeţilor, frunţii sau rădăcinii nasului. De obicei, durerea se intensifică la mişcarea bruscă a capului sau la strănut şi este acompaniată de alte simptome sinusale.

Durerea cervicală apare în spondiloza cervicală, fiind localizată occipital. Este însoţită de contracturi musculare, eventual dureri nevralgice iradiate în braţe sau amorţeli la nivelul mâinilor. Durerea de rebound este determinată de utilizarea în exces a analgeticelor, în special a celor care conţin cafeină. Apare când scade titrul sanguin al acestora.

Cea mai bună modalitate de a trata o durere de cap este de a o evita. Pentru aceasta se recomandă un program de somn adecvat, alimentaţie echilibrată (recomandată de medicul nutriţionist), evitarea fumatului, exerciţii fizice regulate, controlul stresului, al oboselii, anxietăţii şi depresiei prin psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală, relaxare, biofeedback.

„… poate că psihoterapia nu este întotdeauna suficientă, dar este întotdeauna necesară”( H. Ey).

Administrarea de medicamente pentru îndepărtarea durerii se combină cu terapii complementare, nemedicamentoase: acupunctură, proceduri de fizioterapie şi reflexoterapie (sub îndrumarea medicului specialist de recuperare medicală).

Alegerea unui agent medicamentos eficient poate necesita mai mult timp. Pot fi necesare câteva încercări până la descoperirea medicamentului care va funcţiona cel mai bine pentru respectivul pacient.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj