16
None

Efectele endocrine ale intoxicatiei cu substante organofosforice

Utilizarea insecticidelor la nivel mondial prezintă o direcție ascendentă în ciuda tuturor reglementărilor instituite atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și de autoritățile naționale.

Dr. Cristian Cobilinschi, medic specialist ATI, doctorand
Dr. Radu Tincu, medic primar ATI, Sef Lucrari UMF Carol Davila


Cu toate că insecticidele organofosforicele au înlocuit insecticidele organoclorurate, fiind asociate la momentul respectiv cu un grad de toxicitate mai redus, în timp s-a dovedit că aceste substanțe prezintă de asemena o varietate de efecte nocive atât pentru om, cât și pentru mediu.
În afara de expunerea involuntară, o cauză foarte frecventă de intoxicație cu insecticide organofosforice o reprezintă ingestia voluntară cu scop de suicid. La nivel mondial, OMS a raportat în 2018 că pesticidele reprezintă în continuare cea mai utilizată metodă de suicid.
Studierea efectelor toxice ale compușilor organofosforici a apărut inițial, ca urmare a alterării stării de sănătate a personalului implicat în domeniul agricol. Dincolo de manifestările apărute în context de expunere acută, cercetările au relevat o incidență crescută a disfuncțiilor neurologice, renale și chiar imunologice în rândul fermierilor.

Mecanisme de toxicitate
Mecanismele toxice ale insecticidelor organofosforice sunt mult mai complexe decât s-a crezut inițial. Astfel dacă în mod tradițional acești compuși sunt clasificați ca inhibitori de acetilcolinesterază, studiile recente au relevat o varietate de afectări non-colinergice caracterizând astfel un mod de acțiune extrem de complex.
Dincolo de toxidromul acut colinergic și nicotinic, tabloul clinic asociat intoxicației acute cu organofosforice cuprinde de asemenea o paletă diversă de tulburări neurologice care survin la intervale variate de la expunere. Deși mai puțin studiate celelalte afectări de organ, secundare intoxicației contribuie semnificativ la morbiditatea și mortalitatea asociată acesteia. Toxicitatea cardio-respiratorie, spre exemplu, s-a dovedit extrem de severă, atât din cauza tulburărilor de ritm maligne care pot surveni, cât și prin apariția sindromului de detresă pulmonară de cauză toxică.

Intoxicația acută cu organofosforice
Aceasta poate evolua de asemnea subclinc, astfel încât absența manifestărilor acute specifice toxidromului colinergic poate duce la o evoluție insidioasă.  Repercursiunile acesteia sunt cu atât mai severe cu cât starea clinică relativ favorabilă nu determină pacientul să solicite ajutor medical.

Interesul cu privire la afectarea endocrină asociată intoxicației acute cu organofosforice a crescut odată cu identificarea unei frecvențe crescute a tulburărilor de fertilitate în rândul celor implicați în utilizarea și manipularea insecticidelor. Datele indică  o afectare endocrină mult mai complexă. Având în vedere rolul central al funcției endocrine în interfața dintre sistemul nervos central și metabolism, se consideră că tulburările hormonale asociate intoxicației cu insecticide organofosforice sunt responsabile de o afectare sistemică extrem de severă.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha