46
None

Endometrioza – un mare pericol pentru sănătatea femeilor!

Afecţiune ale cărei cauze sunt încă neînţelese, endometrioza este de multe ori ignorată de către paciente, dar şi de unii medici. Endometrioza nu este o afecţiune fatală, precum cancerul, dar este o afecţiune incurabilă, cu consecinţe grave:

• durere insuportabilă la menstruaţie,

• durere la contact sexual,

• infertilitate cauzată de leziunile pe care le produce la nivelul trompelor uterine şi al ovarelor,

• leziuni chistice care, neglijate, pot produce complicaţii precum hemoragia, suprainfecţia. 

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecţiune caracterizată prin prezenţa de ţesut endometrial (cel care în mod normal căptuşeşte pe dinauntru uterul) în afara cavităţii uterine. Acest ţesut implantat anormal se întâlneşte cel mai frecvent în pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, peritoneului (ţesutul care tapetează cavitatea abdominală). Dar aceste însămânţări de ţesut endometrial se pot localiza în întregul abdomen: pe intestinul subţire, pe colon, rect, stomac, ficat. Foarte rar se descoperă ţesut endometrial chiar şi în afara abdomenului: la nivelul plămânului, creier, ochi ş.a. Totuşi 80%-90% dintre aderenţele endometriozice sunt la nivelul trompelor uterine şi ovarelor.

Endometrioza este o afecţiune stimulată de activitatea hormonilor sexuali feminini şi afectează femeile aflate între perioada pubertăţii şi menopauză, dar poate apărea şi în adolescenţă şi rareori la menopauză.

Putem preveni endometrioza?

Endometrioza este o afecţiune ce se transmite genetic (în 60% din cazuri) şi nu poate fi prevenită. Femeile predispuse la endometrioza sunt sfătuite să conceapă un copil până la vârsta de 30 de ani.

Endometrioza, o boala incurabilă

Din nefericire, endometrioza este o boală cronică şi nu poate fi vindecată. Scopul tratamentului este să înlăture durerea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacientelor.

Tratamenul medicamentos cuprinde contraceptive orale, progestative, antiprogestine sau inhibitori de gonadotropina, menite să întrerupă secreţia hormonilor sexuali feminini şi să inhibe menstruaţia, pentru ca insulele de endometrioză să nu se mai poată dezvolta sau să regreseze.

Tratamentul chirurgical prin metoda clasică presupune extirparea insulelor endometriozice de pe ovare, trompe, peritoneu. Metoda laparoscopică prezinta avantajul că pot fi descoperite şi acele leziuni microscopice, care nu se văd cu ochiul liber.

Recidivă

Endometrioza prezintă un risc de recidivă de 20%-30%, dupa un an de tratament medicamentos şi de 40%-60%, după cinci ani. Chiar şi după operaţie, există riscul de recidivă, dar boala nu mai are şanse de a se extinde foarte mult. Avantajul constă în faptul că, prin eliminarea leziunilor endometriozice, unele paciente işi pot recăpăta fertilitatea.

Sursa:www.gynecoland.ro

Comentarii


Carmen Gruia

Buna ziua, Am un chist endometriozic, acum 4 ani m-am operat si imediat dupa operatie a recidivat. Nu este mare are 2 cm pe 2.5 cm si il tin sub control cu anticonceptionale, doar ca in ultima perioada ma doare foarte tare la menstruatie. Intrebarea mea ar fi exista vreo posibilitate sa scap de aceste dureri insuportabile, si daca as putea renunta la anticonceptionale? Exista un alt tratament pentru aceasta boala? Multumesc.

Oct. 3, 2015, 10:25 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Sunati la tel. 031 005 13 18 si solicitati un consult la dr. Ioan Stoian

Oct. 4, 2015, 11:16 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha